Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruva inget hot mot Vättern

Aktionsgruppen Rädda Vättern är emot att en gruva öster om Vättern skulle kunna öppnas snart. Ett av argumenten mot gruvdrift är att torium och uran riskerar förorena dricks-vatten från Vättern för många människor om det blir gruvbrytning av sällsynta jordartsmetaller.

Argumentet delas med Världsnaturfonden. Mineraliseringen ligger NNO om Gränna på gränsen mellan Småland och Östergötland och har namn efter en gård – Norra Kärr.

I en rapport ”Schaktning av provgropar – Norra Kärr …….”(Golder Associates AB 2013-03-25) anges att mineralresursens medelinnehåll är 7 mg/kg (7 miljondelar) för torium och 13 mg/kg för uran. Dessa värden kan jämföras med 45,6 respektive 18,4 som anges av Sveriges geologiska undersökning i SGU serie Af 204 för ett dagbrott väster om Västerås.

Krossad granit från dagbrottet finns spritt i Västerås. Stenkrosset känns igen på den gråröda färgen med lätt violett ton.

Krosset utsätts för regnvatten som rinner ner i Mälaren. Vidare kan det antas att den senaste inlandsisen raspade av granit och puttade ner materialet i Mälaren.

Där skulle det under tusentals år kunna lakas på sitt innehåll. Men inte har jag hört att västra Mälaren skulle vara en oduglig källa till dricksvatten med avseende på torium eller uran.

Aktionsgruppen Rädda Vättern och Världsnaturfonden ser ut att överdriva risken med torium och uran från Norra Kärr.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel