Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvan och döda djur lockar filmare

En svensk kultskådis drar en spansk skräckregissör till Sverige. De uppstoppade fåglarna på Rockland drar honom till Sala.”Det är perfekt inredning för en skräckfilm”, säger Rickard Gramfors, producent.

Just nu pågår inspelningen av skräckfilmen Svart cirkel. Det är en svensk ensemble, med flera välkända skådespelare, som leds av den spanska regissören Adrián García Bogliano.

Filmteamet har ett hektiskt inspelningschema på tolv dagar. Alla scener spelas in i Stockholmstrakten med undantaget för de två som krävde Salamiljöer.

– Vi letade efter ett ställe till en scen som är på en hårdrockskonsert. Jag kom och tänka på de uppstoppade fåglarna på Rockaland. Det är perfekt inredning för en skräckfilm.

Det säger Rickard Gramfors, en av producenterna till filmen, som själv besökt Rockland åtskilliga gånger för att gå på filmbytarträffar.

För en lågbudgetfilm som Svart cirkel är det en stor kostnad att resa till Sala för att spela in en scen. Kanske kan de passa på att utnyttja gruvan som miljö, tänkte Rickard Gramfors, och skickade bilder på den till Adrián García Bogliano.

– Han blev helt eld och lågor och svarade att vi bara måste spela in där.

Att Adrián García Bogliano, som bor i Mexiko, ens kommer till Sverige är för att han fick möjlighet att spela in en film med sin stora idol – svenska kultskådisen Christina Lindberg.

Under 1970-talet blev Christina Lindberg känd som skådespelare och nakenmodell. En filmhistorisk plats fick hon i och med Thriller – en grym film.

Det är en berättelse om en ung kvinna som våldtas och torteras. Men som slår tillbaka och tar en blodig hämnd på sina förövare. Filmen ska vara en av regissören Quentin Tarantinos huvudsakliga inspirationskällor till Kill Bill-filmerna.

– Adrián har velat spela in en film med Christina Lindberg länge. När han skulle till Europa nu i sommar skrev han ett manuset till Svart cirkel med en roll specifikt för henne, säger Rickard Gramfors.

Förutom Lindberg spelar bland andra Guldbagge nominerade Felice Jankell, tvillingarna Hanna och Erica Midfjäll från filmen Jag saknar dig och Inger Nilsson, mest känd för rollen som Pippi Långstrump.

Svart cirkel handlar om två systrar som hittar en hypnosskiva från 70-talet.

– När man lyssnar på den i sömen ska alla ens bekymmer försvinna. Men så enkelt är det inte. I stället händer något som inte är bra, säger Rickard Gramfors, som kallar filmen för en psykologisk skräckfilm.

Scenerna i Sala silvergruva är bland de mest dramatiska i hela filmen enligt Gramfors som ser fram emot att spela in i Sala.

– Om allt går som planerat är det vår sista inspelningsdag i Sala. Det enda vi saknar nu är fler statister till konsertscenen. Förhoppningsvis kan Salaborna hjälpa oss med det, säger Gramfors.

Läs mer: Jordskotts skapare: "Sala var perfekt för oss"

Läs mer: Platserna där Sala blir Silverhöjd

Läs mer: Kungens kärlekshistoria blir film - spelades in i Sala