Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gryningspyromanen ska bo i länet

Senast den 26 april blir Ulf Borgström, i media kallad Gryningspyromanen, villkorligt frigiven från sitt senaste fängelsestraff.

Enligt uppgifter till VLT/Bbl/AT kommer Borgström, efter frigivningen, att bosätta sig antingen i Västerås eller Köping.

Borgström skulle egentligen ha varit frigiven redan den 3 april men efter att ha tilldelats inte mindre än 17 varningar, främst under vistelsen på Salbergaanstalten, beslutade Kriminalvården att verkställigheten skulle skiutas upp med 23 dagar. Ett beslut som Borgström, via sin advokat Viktor Svartz, överklagat till Förvaltningsrätten i Stockholm med en begäran om skyndsamt beslut.

Än har dock inte Förvaltningsrätten tagit något beslut varför den 26 april är det datum för frigivning som just nu gäller.

Att Borgström uppges bosätta sig i antingen Västerås eller Köping, är inget VLT / Bbl/AT lyckats få bekräftat.

- Jag har ingen kommentar till uppgiften, säger Susanne Nilsson, t.f kriminalvårdsinspektör i Västerås, och hälsar att inte heller hennes chef, Henrik Svärd, chef för Frivården i Mälardalen, har något att säga.

Inte heller polisen i Västmanland vill kommentera VLT / Bbl/AST:s uppgifter:

- Regelmässigt kommenterar vi inte uppgifter rörande enskilda individer. Det är heller inte vi som äger frågan utan Kriminalvården, säger Västmanlandspolisens presstalesman, Anders Hedström.

I många stycken har Gryningspyromanen, som i mars 2011 blev dömd till åtta års fängelse för en anlagd brand i Ystad, beskrivits som en tickande bomb.

I en intervju i Aftonbladet beskrev exempelvis psykiatern Ulf Åsgård risken för att Ulf Borgström återfaller i liknande brottslighet som stor:

”Det finns en påtaglig risk att han sätter fart igen, tänder eld på de objekt han gillar. Det enda sättet att få stopp är att sätta honom under bevakning när han kommer ut”, säger Åsgård.

Polisen i Skåne har också bekräftat att beredskapen höjts inför Borgströms frigivning.

Enligt kommissarie Anders Hedström, finns det ett informationsutbyte mellan Kriminalvården och polisen:

- Ja, när en person blir villkorligt frigiven får vi naturligtvis information om detta när det anses befogat, säger han.

Hur är det i fallet Borgström?

- Jag kan inte svara på detta, upprepar Hedström.

Den villkorliga frigivningen innebär att Ulf Borgström står under Kriminalvårdens bevakning i ytterligare ett år framåt:

- När man lämnar anstalten efter ett långt fängelsestraff är det regelmässigt så att vi har någon form av kontroll det första året, förklarar Susanne Nilsson.

Beskedet om den uppskjutna frigivningen var en stor besvikelse för Ulf Borgström, enligt hans försvarare Viktor Svartz:

- Ja, det här är inget som underlättar hans anpassning till samhället. Jag vill påstå att möjligheterna har minskat, säger Svartz, som inte säger sig ha en aning var Borgström tänker bosätta sig:

- Det får Du fråga Borgström själv om, säger Svartz, som har en förhoppning om att frigivningen kan ske tidigare än den 26 april:

- Ja, om Förvaltningsrätten hörsammar Borgströms begäran kan det gå snabbare.