Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GS-ordförande: Gör om, gör rätt och lägg ned fas 3

Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch kräver bättre kvalitet i jobb- och utvecklingsgarantin! Regeringen brister i styrningen och Arbetsförmedlingen i kontrollen.

 Detta är slöseri med skattemedel och våra arbetssökande medlemmars resurser och tid.

För att arbetssökande ska hitta ett nytt jobb snabbare behövs effektiva arbetsmarknadsåtgärder med hög kvalitet. Tyvärr erbjuder jobb- och utvecklingsgarantin fas 3 varken kvalitet eller en godtagbar ersättning. Det visar en undersökning vi gjort bland våra arbetssökande medlemmar.

Den nedslående kritiken gäller inte alla anordnarna men tyvärr en allt för stor del av dem. Hälften av deltagarna har inte haft tillgång till nödvändig skyddsutrustning eller information hur arbetsuppgifterna ska utföras på ett säkert sätt.

De allra flesta utför jobb som tillhör den ordinarie verksamheten med bidrag från regeringen. Det innebär att riktiga jobb försvinner och inbjuder till utnyttjande och illojal konkurrens mellan företag. Detta går direkt emot direktiven för fas 3 och vad vi menar med arbetslinje.

Många som deltar mår mycket dåligt. De känner sig nedvärderade och kränkta och får ofta utföra meningslösa jobb.

GS-facket kräver att den moderatstyrda regeringen lägger ned fas 3 och i stället erbjuder de arbetssökande en användbar utbildning, med rimliga ersättnings-nivåer, för att öka möjligheten att återkomma i arbetslivet.

Regeringen bör satsa på fler platser i arbetsmark-nads- och vuxenutbildning. Gör om – gör rätt, och lägg ner fas 3.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel