Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gud och satan i centrum för livet

Birgitta StillmanFörbannelsenEbes förlag

ROMAN. Året är 1633 och både krig och fattigdom gör sina avtryck i samhället.

I Birgittas Stillmans roman följer vi med Elof, som åker till Pommern för att studera.

Elof har en klar uppfattning om trolldom och häxkonster, något man på fullaste allvar trodde på under den här tiden.

När Elof så stöter på Signe, som sysslar med trollkonster, blir hans rädsla påtaglig.

Elof avslutar plötsligt sina studier och återvänder till hembyn Krokbäck för att arbeta som präst och låta Gud frälsa de som bor i socknen.

Här kommer han att arbeta aktivt för att få bort tron på trollkonster. Men i Krokbäck finns också familjen på Lycksbo, med dottern Gudrun som tros dras med en förbannelse som svärtar ner och bringar olycka, inte bara till familjen utan också till övriga i byn.

Religion, Gud och Satan har viktiga roller i den här historiska berättelsen. Liksom de som kämpar dag ut och dag in för att överleva och få mat på bordet.

Berättelsen skildrar hur orättvist våra öden blir, beroende på samhällsställning, och hur olika kvinnor och män redan från början har behandlats i samhället.

Det finns en väldig spänning i den här mörka, välskrivna berättelsen och det är lätt att få en bild av dåtidens samhälle.

Allra lättast att känna igen är kanske människans rädsla för det okända.