Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldpynt skämmer stadsvapnet

Västerås stadsvapen borde slippa sitt tegelöverhäng som påminner om ett skyddsvärn, tycker VLT:s Kersti Bergold.

"Dessvärre finns ovanför det vackra stadsvapnet, som går tillbaka till ett sigill som användes redan 1307, en anskrämlig förgylld tegelkrona som mest av allt påminner om ett medeltida skyddsvärn.

Möjligen skulle åsynen av sådana förgyllda tegelkolosser ha fått Vitaliebröderna (sjörövarna som härjade i Östersjön) att avstå från att plundra och tända eld på Domkyrkan och stora delar av staden hösten 1389, men det är långt ifrån säkert. Inte ens om de vetat att Västerås skulle överleva med råge, och att tyskinspirerade borgarkronor ystert skulle vaja från stadshustornets tak 622 år senare.

Dessbättre har dessa förgyllda tegelkronor aldrig inlemmats i själva vapnet, utan är resultatet av en märklig kompromiss i kommunstyrelsen 1993. Där sades att murkronan inte skulle bli 'en del av vapnet utan bara sättas ovanpå, i de sammanhang där det passar'."

Vad tycker du? Borde stadsvapnet få slippa guldpyntet?