Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldsmycken i skrevet blev inbrottsligans fall

Polisen tror sig nu ha klarat upp ett trettiotal bostadsinbrott i Västeråstrakten. Två kriminella grupperingar misstänks ligga bakom flera av vinterns inbrott i Västerås och övriga Mellansverige.

En av grupperingarna har enligt polisen sitt säte i Västerort i Stockholm och har specialiserat sig på lägenhetsinbrott. En annan kriminell fraktion har rest runt i landet och koncentrerat sig på att ta sig in i villor.

VLT har tidigare skrivit om bostadsinbrotten i Västerås. Under vintern som gått har nästan 170 inbrott polisanmälts och polisen har avsatt två utredare som arbetat med att kartlägga brotten.

- Den så kallade Västerortsligan tror vi ligger bakom de flesta inbrott i lägenheter som skett i närheten av E 18 i Västerås. Fyra personer därifrån har nyligen dömts till sex månaders fängelse av Västmanlands tingsrätt för flera inbrott och stölder av guldsmycken och pengar, säger kriminalinspektör Jan Brunelius i ett pressmeddelande.

Lägenhetsinbrotten har oftast skett på dagtid. Tjuvarna har siktat in sig på översta våningarna i flerfamiljshusen där lägenhetsdörrar brutits upp medan en kumpan hållit vakt nere vid porten.

Efter ett lägenhetsinbrott på Haga parkgata i Västerås stoppades de misstänkta inbrottstjuvarna av polisen i Enköping. En av de misstänkta hade guldsmycken från det aktuella inbrottet fasttejpade i skrevet.

Enligt polisen har den så kallade Västerortsligan tidigare sysslat med rån men gått över till lägenhetsinbrott eftersom straffen är lindrigare och risken för att bli avslöjad mindre.

Gruppen som ägnat sig åt villainbrott har enligt polisen först kartlagt lämpliga offer och sedan slagit till mot deras villor medan offren varit ute. De som organiserat stölderna har varit etablerade i Sverige men ska ha värvat unga hantlangare utomlands. De utländska medhjälparna har fått resan och uppehälle betalt av "organisatörerna" men har sedan varit tvungna att betala tillbaka pengarna genom stölder.

Tjuvarna har varit mycket försiktiga när villadörrar och fönster brutits upp och har inte lämnat någon oreda efter sig varför de drabbade inte alltid till en början märkt att de utsatts för inbrott. Även här har bovarna varit ute efter smycken och pengar som sedan skickats med post till utlandet. Polisen tror att samma gäng ligger bakom ett femtontal inbrott i Västerås med omnejd, bland annat i Hökåsen. För att få fast brottslingarna har polisen i Västmanland samarbetat med polisen i Stockholm, Uppsala och Gävleborg.

Men enligt Västmanlandspolisen är det inte bara kringresande kriminella som ligger bakom senaste tidens inbrottsvåg. Även lokala förmågor misstänks ha brutit sig in i flera bostäder i Västerås. Enligt polisen handlar det i många fall om missbrukare som behöver snabba pengar. Dessa inbrott kännetecknas enligt polisen av att det är tillstökat i bostäderna och att allt som går att sälja, till exempel mobiltelefoner och datorer, har stulits.

Den som drabbas av inbrott uppmanas att larma polisen så snabbt som möjligt.