Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Björklund: Öppna Vasaparken mot Mälaren genom att flytta resecentrum till Kopparlunden

Artikel 13 av 20
Nya resecentrum i Västerås
Visa alla artiklar

Annons

Flytta Resecentret till Kopparlunden strax söder om E18. På den nuvarande bangården vid Centralstation lämnas ett enda järnvägsspår kvar.

Flytta Resecentret till Kopparlunden strax söder om E18. På den nuvarande bangården vid Centralstation lämnas ett enda järnvägsspår kvar.

Under detta enda järnvägsspår byggs en tunnel för gångare och cyklister så att Stan binds samman med Mälaren. Längs järnvägsspåret grävs vallgravar med vatten som hindrar folk att komma in på järnvägsspåret. Sikten från Vasaparken ut över Mälarens vatten blir då fri. Vasaparken och nuvarande järnvägsområdet kan då bli en lisa för själen. 

Samtidigt slipper vi det schabrak som Resecentret tänks bli och som kommer att lägga sin skugga över Erik Hahrs ASEA-torn från 1919.

Kopparlunden har en yta med nya industrifastigheter som kan rivas och som är något större än det planerade resecentret. Området är avgränsat av E18, Koppabergsvägen och Malmabergsgatan och Metallverksgatan.

Räcker inte området går det att expandera både norr- och söderut. Längden på perrongerna vid Centralstation är runt 400 meter och det är inga problem att fördubbla perrongernas längd i Kopparlunden.

Södra Ringvägen och Kungsgatan går att lägga i en tunnel mitt för Vasaparken. Samtidigt går det att göra om de två viadukterna vid Stora gatan och Hamngatan så att höga bussar och lastbilar på 4,5 meter i höjd kan köra under järnvägen.

Kopparlunden ligger centralt och avlastar Stan från biltrafiken då Kopparlunden ligger vid E18. Om 10 till 20 år kan små självgående minibussar gå direkt utan stopp gå mellan befolkningscentra och Kopparluden. Ett andra alternativ är att flytta stationen till Finnslätten och bygga en ny förbifart norr om Staden.

Kopparlunden ligger centralt och avlastar Stan från biltrafiken då Kopparlunden ligger vid E18.

Gunnar Björklund

Sevalla

företagsekonom och ingenjör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons