Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav, 19, fick tvåfilmroller samma dag

Västeråsaren Gustav Lindh har fått en rivstart som skådespelare. På en och samma dag erbjöds han två filmroller. I dag är det svensk premiär för om-talade filmen ”Cirkeln” där Gustav spelar emo-killen Elias. Han har även en roll i tv-serien ”Jordskott”. TV/bio. – Det här är det roligaste jag varit med om, säger Gustav Lindh på telefon från Malmö där han går andra terminen på Teaterhögskolan.

Det senaste året har 19-åringen flängt mellan parallella filminspelningar. Ibland har han fått sminka av sig en karaktär och slänga sig på ett tåg till nästa inspelning.

– Men nu är det studierna på scenskolan som gäller ett tag, säger han i samma andetag som han berättar att ett nytt filmprojekt är på gång.

Drömmen om att bli skådespelare har han burit länge.Teaterträningen har han fått hemma i Västerås.

– Mellan 13 och 18 års ålder var jag med i Amfora Produktion som är Mälardalens största musikalteater för ungdomar. Det var Andreas Sköld som fick mig att tro på mig själv och gjorde att jag vågade ge mig in i en så tuff bransch, säger Gustav om revyprofilen och Amfora- grundaren.

Berätta om din roll i Cirkeln.

– Elias är en person som blivit utsatt för mobbning i många år. Han är intresserad av emo-kulturen, älskar mörka dikter och hans stora ljuspunkt är Linnea. Det är de två mot världen, berättar Gustav vars roll är central trots att Elias dör.

Linnéa är en av huvudkaraktärerna i den slitna bruksorten Engelsfors där sex tonårstjejer upptäcker att de har magiska krafter. Filmen bygger på den bästsäljande Engelsforstrilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

– För mig har det varit guld att författarna till boken har varit så närvarande vid filminspelningen. De har hjälpt mig som skådespelare att hitta Elias karaktär och göra honom rättvisa, säger Gusav.

I tv-serien ”Jordskott”, som hade premiär i måndags, spelar Gustav mera hård-hudad.

– Jag spelar Jörgen Olsson, en av två bröder i det fiktiva samhället i Silverhöjd. De dricker öl, kör moppe och har en tuff fasad vilket bland annat beror på att deras pappa uppfostrar dem med våld.

Vilka sorgliga killar du spelar.

– Ja, det är roligt att få spela emotionellt utmanande roller. Det har också varit en ära att få jobba med så inspirerande och passionerade regissörer och skådespelare. Levan Akin som regisserar ’Cirkeln’ har spelat på mig som på ett instrument!

Karaktärerna Elias och Jörgen har satt sina spår i honom, medger han.

– Därför har det varit skönt att mellan inspelningarna träffa mitt grabbgäng i Västerås och prata om senaste matchen i engelska ligan och hur det gått för Tottenham. Tillsammans med dem har jag fått av mig rollfigurerna.

Detta är Gustav Lindh

Yrke: Skådespelare.

Född och uppväxt: I Västerås. ”Ska alltid behålla gurkan i mig.”

Skolor: Grillska gymnasiet, linje ekonomi och entreprenörskap, just nu Teaterhögskolan i Malmö.

Teaterbakgrund: Amfora Produktion, Västerås.

Familj: Mamma Mia, pappa Hasse, lillasyster Andrea i Västerås.

Intressen: Fotboll, filmnörd som ser mycket film och tv-serier.

Favoritskådespelare: Tom Hardy, den unge Marlon Brando, Mathias Schoenaerts, Jonas Karlsson, Erik Johansson, Noomi Rapace, Vera Vitalis och många andra.

Aktuell: Spelar Elias i filmen ”Cirkeln” med svensk premiär i dag. Filmen bygger på Engelsfors-trilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

Premiärkänsla: ”Klart jag är skitnervös men också lycklig och stolt över att vara en del av detta.”