Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GW Persson: "42-åringen har berättat om mordet på ex-maken för 18-åringen"

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Ex-makens grav grävdes upp under hösten och en ny obduktion gjordes. Polisen är nu säker på att mannen drunknade där han hittades – på en meters djup i Hjälmaren. Enligt SVT:s "Veckans Brott" har den 42-åriga kvinnan avslöjat sig inför den 18-åring som misstänks för sommarstugemordet.

Kvinna ska också ha gjort ett avgörande misstag enligt Leif GW Persson, som följt utredningen noga: hon kan inte redogöra för hon ska ta tagit sig till sommarstugan.

Läs också: Pojkvännen pekar ut 42-åringen: "Hon körde mig till sommarstugan"

Platsen där mannen påträffades ligger vid en brygga, alldeles i närheten av den sommarstuga i Granliden utanför Arboga där ett år senare mannens ex-frus pappa mördades och hennes mamma blev utsatt för ett mordförsök.

– Vi har ingenting som tyder på att brottsplatsen var någon annanstans än fyndplatsen, troligtvis har drunkningen skett där kroppen hittades, säger utredaren, polisinspektör Per Zetterlund, i veckans upplaga av SVT:s kriminalmagasin "Veckans brott", skriver SVT Västmanland.

Till en början avskrevs mannens död som en olyckshändelse. Men den 42-åriga kvinnan hade försökt få ut en livförsäkring på 2,5 miljoner kronor på sin ex-make och i samband med att hon ville ha ut pengarna väcktes misstankarna hos försäkringsbolaget If:s utredare som tidigare arbetat som mordutredare.

I "Veckans Brott" framkom att kvinnan även försökt teckna en annan livförsäkring på mannen på sex miljoner kronor. Motivet för det misstänkta mordet ska alltså ha varit klassiskt: pengar.

TV: Ex-makens grav öppnas

Mannen, som både var fullt frisk och simkunnig, hittades i det grunda vattnet, vilket först fick If:s utredare och sedan även polisen att börja snegla mot 42-åringen, dels på grund av den stora livförsäkringen, dels på grund av att mannen blev plötsligt sjuk i samband med tidigare utlandsresa – kvinnan misstänks ha försökt förgift sin man vid detta tillfälle.

Händelsen med den misstänkta förgiftningen ägde rum kort efter det att kvinnan tecknat livförsäkringen på mannen. 42-åringen misstänks även för brottet urkundsförfalskning, eftersom både försäkringsbolaget och numera också polisen tror att hon förfalskade sin makes namnteckning på försäkringsunderlaget.

Läs också: Kriminolog: "Då skriver kvinnan in sig i svensk rättshistoria"

I samband med att kroppen obducerades stod det klart att mannen hade sjövatten i sina lungor och teorin är att han drunknade i Hjälmaren – eller snarare bragdes om livet av 42-åringen eller någon medhjälpare till henne. Kvinnan har delgivits misstanke om mord på sin ex-make och i förra veckan stod det klart att fler människor än som tidigare varit känt också befann sig i sommarstugan vid tiden för ex-makens mystiska död.

De nya uppgifterna, som framkommer i "Veckans Brott", handlar bland annat om en mycket viktig detalj, som kvinnan enligt Leif GW Persson inte verkar ha tänkt på vid planläggningen av mordet – Leif GW Persson är helt övertygad om att kvinnan verkligen mördade pappan till sina två treåriga tvillingar för att försöka få ut försäkringspengarna.

Detaljen som kvinnan ännu inte kunnat ge någon rimlig förklaring till är att när räddningstjänsten kom till en ensligt belägna sommarstugan sedan kvinnan larmat om att hon hittat sin make livlös i vattnet – så fanns inga bilar vid sommarstugan.

Kvinnan hade sagt att hon, maken och barnen åkte ut till sommarstugan för att umgås. Inga andra personer ska ha varit där. Men hur kunde det då komma sig att ingen bil fanns vid stugan?

Kvinnan har inte kunnat ge en rimlig förklaring. Leif GW Persson anser att han vet svaret:

– Det är andra personer som stått för skjutsen och som hjälpt till att hantera mannens kropp. Brottet har inte inletts i vattnet vid bryggan utan troligen har han försatts ur stridbart skick på annan plats, sannolikt genom insulin eftersom han har stickmärken i armen. Sedan körs han till platsen och kastas i vattnet, förklarade Leif GW Persson i "Veckans Brott" på tisdagskvällen.

– Han levde när han hamnade i vatten för man har hittat vatten i lungorna men högst troligt var han medvetslös när han blev islängd.

Leif GW Persson berättar också att han diskuterat fallet ingående med polisens utredare och det finns en rad ytterligare omständigheter som polisen håller inne med tills vidare. GW Persson konstaterar dock att den mordmisstänkte 18-åringen, som tros ha utfört sommarstugemordet, kommit med en hel del information även om ex-makens död.

– 18-åringen är inte misstänkt för inblandning där, han befann sig inte ens i landet då. Men man är nöjd med sig själv har man svårt att hålla käften. Kvinnan har berättat saker för honom i förtroende. Sedan har han berättat det för polisen, avslöjade Leif GW Persson.