Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gyllene hjulet har bytts ut

Suringarna reagerar på att ett landmärke försvinner. 

Det stora järnvägshjulet i trä, Gyllene hjulet, som tidigare hängde utanför motorcykelmuseet i Surahammar har försvunnit. I stället har ett nytt hjul i modernare tappning, guldspejad metall, satts upp på samma plats. Det har väckt stor diskussion på Surahammars facebooksida "Du vet att du är från Surahammar när...".

- Det här är jättetråkigt. Trähjulet var ett av våra viktigaste landmärken efter kyrkan. Det ska vi vara rädda om, säger surabon Johan Johansson.

Hjulet togs ner för att göra om förgyllningen inför säsongsöppningen. Nu verkar det inte komma upp igen.

- Det gamla var helt ruttet. Det låg en plastbeläggning på och därunde var träet helt förstört, säger Tord Ahlqvist som ingår i styrelsen för museet.

Tord Ahlqvist ser en möjlighet genom att muséet får fler besökare.

- Vår högsta önskan är att få dit ett järnvägshjul igen. Om suringarna börjar på gå museet och betalar entré så ska vi snart få dit ett nytt Gyllene hjul.

Johan Johansson är inte alls förtjust i det nya hjulet.

- Jag tycker att det är fult. Jag förstår ju att de måste göra något om det gamla var ruttet men jag hopåpas att de inte har slängt bort det. Vi får göra en insamling för att rädda det, eller tillverka ett nytt i västa fall.