Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymgänget som vill bo ihop på äldre dar

Morning club har gymmat och ätit frukost ihop i ett 20-tal år. Nu vill de bygga ett aktivitetsboende där de kan bo och åldras tillsammans.

Västerås. Medlemmarna träffas på Actic gym två morgnar i veckan. Efteråt slår de sig ned vid ett dukat frukostbord.

– Sedan går jag till jobbet med ett gapskratt, säger Thomas Klarkner. När jag kommer dit vid åtta har jag både tränat, duschat och ätit frukost.

Börje Nyberg har varit med i gymgänget i drygt 20 år. Thomas Klarkner i 18 år.

De började träffas och träna på Apalby. Det var ”byggfolk och atomare”, i dag är de från olika branscher.

Med tiden bildade de Morning Club, med tanke på att de startar klockan 6. I dag är ett 20-tal män medlemmar.

– Vi har egen logga och egna träningskläder, berättar Börje Nyberg. När vi åkte till OS i London hade vi egen mundering med två skjortor, en gul och en blå.

Vid frukosten brukar de bjuda in föredragshållare. De hjälper även varandra med olika problem.

– Om någon har ett bekymmer så löser vi det på en gång.

För ett par år sedan började de prata om hur de vill avsluta sina liv. Berättelser om köer, ensamhet och torftighet i äldrevården skrämmer dem.

Nu har de bildat bostadsföreningen Djäknebergsbranten. Målet är att bygga vad de kallar ett gemensamt aktivitetsboende. De vill inte kalla det för vare sig äldre- eller seniorboende.

De berättar att folk köar till boendet.

– Vi har bestämt att vi är 22 personer som driver i gång boendet och sätter det på kartan. Sedan får andra som är intresserade åka med.

De hoppas få köpa mark av Västerås stad. Ett exempel på lämplig placering är i stationsområdet som håller på att planeras.

– Man ska kunna gå till centrum, vi vill skippa bilen. Nu har vi en och en halv bil per hushåll.

En idé är att starta en bilpool med en elbil, en stor bil för längre resor och någon mellanbil.

Förutom att utveckla vänskapen kan de fort- sätta att pusha varandra att träna. De vill satsa på stora gemensamma ytor och hålla nere lägenheternas storlek. Genom att bygga själva räknar de med att kunna pressa kostnaderna.

– Vi har en enorm kapacitet i föreningen, framhåller Thomas Klarkner. Vi har byggt industrifastigheter, kommersiella byggnader och bostäder i 50 år.

De har uppvaktat både politiker och tjänstemän men har inte fått gehör än. De tycker att kommunen borde vara intresserad av deras upplägg med tanke på bristen på bostäder och en åldrande befolkning.

Djäknebergsbranten är med i den ideella Föreningen för byggemenskaper. Flera byggen är på gång i Sverige men Tyskland ligger före.

– Det blir ett unikt boende för Västerås.