Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelev från Västerås kan få plats i fysik-OS

Simon Paulsson som går i trean på ABB Industrigymnasium i Västerås har gått vidare i tävlingen Wallenbergs Fysikpris.

Annons

Tävlingen arrangeras av Svenska Fysikersamfundet och riktar in sig på elever i årskurs två och tre på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogram.

Simon Paulsson kommer nu i mars att åka till Göteborg tillsammans med 17 andra gymnasieelever från landet för att under en vecka tävla om en av fem platser i det europeiska olympialaget i fysik. En del av finaluppgifterna kommer också att göras i Tallinn i Estland i april.

Läs även: Spetsutbildning inom teknik startar till hösten

Detta är andra årets som ABB Industrigymnasium ställer upp i tävlingen och bjuder in sina elever att vara med, berättar fysiklärare Eva Fors.

– Det är inte heller alla elever som väljer att deltaga. Den första kvalificeringen i tävlingen är ett fem timmars skriftligt fysikprov. Men vi hade fem elever som ställde upp i år, säger Eva Fors som tycker att det är roligt att Svenska Fysikersamfundet lägger ner så mycket engagemang på att ta fram relevanta och utmanande uppgifter för ungdomarna att lösa.

– Det här handlar ju om att utmana de allra bästa eleverna till något mer än den vanliga undervisningen. Det är lite svårare. Men eleverna som deltar tycker att det är jätteroligt, säger hon.

Och kvalprovet var inte för vem som helst. Eleverna hade som sagt fem timmar på sig:

– Det var sex frågor så det var inga småfrågor. Det var mycket problemlösning och lite verkliga experiment. Man behövde mycket kunskaper i olika ämnen som bygger på varandra för att lösa uppgifterna, säger Simon Paulsson som ser fram emot tävlingarna i Göteborg och hoppas att det ska gå hela vägen till det europeiska OS-laget.

Fysik brukar räknas som ett av de svårare ämnena på gymnasiet, men för Simon Paulsson är det mest bara roligt.

– Det är alltid kul att lära sig hur något fungerar. Förstår man fysik förstår man hur världen fungerar. Det är det som är tjusningen, säger han.

I månadsskiftet maj -juni kommer det att hållas en europeisk fysikolympiad i Moskva och i slutet av juli hålls en internationell fysikolympiad i Portugal där cirka 80 länder brukar delta.

Läs även: Västmanländska ungdomar ställer frågor till Nobelpristagare

Annons