Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha koll på hemmets smitthärdar

Influensan slår hårt i länet. Du kan undvika smittfällorna i hemmet genom att städa smart.

Hemma hos Stefan Karlsson på Blåsbo är det välstädat. Men vänta nu. Det var nog länge sedan fjärrkontrollen blev rengjord. Stefan tar några droppar desinfektionsmedel på en trasa och skrider till verket.

Under tiden putsar Sonja Andersson stolsryggarna på stolarna i köket och handtagen på kranarna. Hon rengör även skärbrädan.

Sonja Andersson är anställd i Stefan Karlssons firma Städhem och en expert på att hålla rent.

– Mitt bästa tips är att ofta göra rent på de ställen där man tar på dagligen, säger Sonja Andersson.

– Stolsryggar, handtag, knoppar och knappar.

Kanske rengör du varje dag toalettstolen – vilket är jättebra – men glömmer spolknappen? Sängbordet är också en sådan plats där vi borde göra rent oftare, enligt  Sonja. Där är vi dagligen och fingrar. Vi tar saker därifrån och lägger dit dem.

Här är exempel på potentiella smitthärdar i hemmet:

Kontaktytor:

Samlingsnamn för handtag, kranar, skåpknoppar, fjärrkontroller, strömbrytare, ljusknappar med mera som vi ofta använder. Smutsen syns inte på de här ytorna så vi tänker inte på dem. Här frodas bakterier och virus. Rengör dagligen, råder Sonja.

Duschen:

På duschmunstycket kan det bildas höga halter av en bakterie som kan sätta sig på lungorna på den som har nedsatt immunförsvar. Även legionella kan spridas genom duschen. Rengör duschmunstycket ibland. Låt vattnet rinna ett tag om duschen inte har använts på länge.

Handdukar:

Fuktiga handdukar är en grogrund för bakterier. De kan sprida smitta i synnerhet om de används av flera. Det är lämpligt att byta handduk ofta och att var och en i familjen har en egen handduk. Ett generellt tips för att slippa förkylning och influensa är att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och att inte klia sig i ögon och ansikte.

Köksbänken:

Här hamnar allt från nycklar till matkassar. Rengör och torka köksbänken före och efter användning. Försök tänka på att bara använda den till matvaror.

Skärbrädan:

Använd separat skär- bräda till grönsaker respektive kött. Skär mat som inte ska värmas eller tillagas på en egen skärbräda. Rengör skärbrädan noga. Använd diskmedel och ljummet vatten, tipsar Sonja. Tensider (tvål och tvättmedel) sätter sig tillbaka när man använder varmt vatten.

Matskålar:

Djurmatskålar kan innehålla en mängd bakterier. Diska djurets skålar dagligen.

Kaffebryggaren:

Liksom fjärrkontrollen är kaffebryggaren en doldis som du kanske inte tänker på som bakteriehärd. Rengör den ofta. Undvik fukt. Lämna vattenfacket öppet så att bryggaren torkar.