Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad (FP): Det är S-politiken som har skapat flaskhalsarna

Ulla Persson (S) har helt rätt. Många företag har svårt att få tag på rätt kompetens. Det utesluter dock inte att finansdepartementets analys, att det inte finns några tydliga flaskhalsar som begränsar sysselsättningsuppgången, också stämmer.

Enskilda företagare kan ha enorma problem att anställa, men är det tillräckligt många som får jobb på annat håll så får det inga större effekter på sysselsättningsuppgången.

Socialdemokraternas kravlösa skolpolitik har lett till en krasch av skolan, med elever som går ut grundskolan utan att kunna läsa och skriva ordentligt. Denna krasch drabbar inte bara eleverna utan också alla de företag som rekryterar unga. Få arbetsplatser kan ta emot anställda med så stora kunskapsluckor. Det kommer som de flesta förstår att ta tid att vända på detta. Alla ungdomar som under alla dessa år gått ut skolan utan fullständiga betyg kommer även fortsättningsvis ha det tufft på arbetsmarknaden.

Problemen som Persson pekar på är oerhört allvarliga. Däremot stämmer det inte att vi varit passiva. Tvärtom. Utbildning och jobbfokus har varit våra ledstjärnor. Våra tydliga prioriteringar i Västerås under förra mandatperioden på kvalitet i skolan, lärlings-utbildningar och vuxen-utbildningen är några insatser vi vidtog för att förbättra matchningen mot arbetslivet. Yrkesutbildningarna har inte levererat den kompetens som företagen efterfrågar. Vi har höjt kraven och utbildningarna ska bättre överensstämma med kraven hos branschen.

Målet måste självfallet vara att de som går en yrkesförberedande utbildning ska kunna ta ett jobb inom sin bransch efter avslutad utbildning. Men detta var inte någon självklarhet på Socialdemokraternas tid. Därför reformerar vi gymnasieskolan samt satsar på yrkesinriktad vuxenutbildning och inte minst på Yrkeshögskolan. Allt detta har tillkommit under Folkpartiets ledning, Mycket kan bli ännu bättre. Det viktigaste är dock att skutan är på väg att vändas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel