Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad (FP): När blev kvalitetsuppföljning lika med pekpinnar?

Folkpartiet välkomnar en debatt med Vänsterpartiet. Ett parti som mest är känt för att vilja avskaffa läxor och betyg i skolan. Ohly gjorde visserligen upp i Almedalen med Sahlin och Eriksson om betyg från årskurs sju, men gick därefter uti tv och slog fast: Vänsterpartiet är emot betyg i skolan.

Flera av regeringens reformer har än så länge inte sjösatts med undantag för en tuffare Skolinspektion, införandet av skriftliga omdömen samt fler nationella prov.

Lokalt har Vänsterpartiet har röstat emot vår utbildningsplan och beslutet om en läsa-skriva-räkna-garanti i skolan, röstat emot betygsintag, skärpta riktlinjer för obehöriga elever i gymnasiet och reserverat sig mot fristående skolor. Faktum är att antalet fristående skolor ökade mest under Vänsterpartiets styre i Västerås.

Folkpartiet har i regeringen fått igenom ett förslag till ny skollag där det kommer att ställas samma krav på kommunala som fristående skolor, något Vänstern aldrig lyckades med. Fristående skolor som inte sköter sig ska bli av med sitt tillstånd. Folkpartiet är det enda partiet i riksdagen som driver att staten åter ska ta ansvar för skolväsendet – något de lokala vänsterpartisterna verkar vilja enligt inlägget.

Till skillnad från vänstern anser inte Folkpartiet att kvalitetsuppföljning och fokus på resultat är pekpinnar. Vi ställer frågor kring betygsresultat, om skolk och närvaro och om lärarkompetensen på skolorna. Vänstern anser detta som byråkratiskt men skolpolitiker behöver ställa krav och följa upp hur halva stadens budget används och visa att man är engagerad i skolans utveckling.

Det är först med ett bra underlag vi kan formulera om våra mål och prioriteringar. Först då kan vi ge skolan rätt förutsättningar. Inför valet finns det två tydliga alternativ – folkpartiets kunskapsskola som ställer krav och vänsterpartiets skola som inte vill följa upp och inte vill ställa de krav vi ställt hittills.

Vänsterpartiets och Socialdemokraternas skolpolitik har Sverige och Västerås testat under en lång period med sjunkande resultat och ökad segregation, mycket tack vare en misslyckad integrationspolitik. Vi kommer fortsätta prioritera skolan och att bryta segregationen. Alla skolor ska ha bra förutsättningar att klara sitt uppdrag, oavsett elevernas bakgrund. Instrumentet är en stark skolledning och duktiga lärare.

De stora reformerna har ännu inte sjösatts eller fått genomslag såsom en ny skollag, en ny gymnasiereform och ett nytt betygssystem. Vinner vänsterpartiet med Ohly som skolminister, kommer den kravlösa skolpolitiken åter att råda med effekten sjunkande resultat och elever utan behörighet som får börja gymnasiet för att sedan slås ut i arbetslöshet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel