Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad: Polisen har kommit längre från medborgarna

Liberalernas rättspolitiske talesperson, riksdagsledamoten Roger Haddad, Västerås, anser att den nya polisorganisationen som infördes 2015 inte har gynnat Västmanland.

Annons

Statskontoret, en myndighet som utvärderar och utreder statlig verksamhet på regeringens uppdrag, har utvärderat den nya polisorganisationen som infördes 1 januari 2015 och som innebar ett slut på polisens i länspolismyndigheter, sammanslagning till en enda jättemyndighet och indeldning i polisen i regioner bestående av flera län.

Nu har en andra delrapport kommit från Statskontoret:

– Den andra delrapporten bekräftar min kritik, säger Roger Haddad och ger exempel:

– Polisen har kommit längre från medborgarna, och detta är extra allvarligt eftersom vi samtidigt har färre poliser nu än när vi (alliansen, red anm) hade ansvaret i regeringen.

– Statskontoret visar också att Västmanland som ingår i Region Mitt, visar nu på försämrade siffror, exempelvis när det gäller utryckningstider, det vill säga hur lång tid det tar för en patrull att komma fram vid prioärenden efter att man ringt polisen, säger Roger Haddad som också framhåller att länets kommuner fått färre poliser och att flera orter tvingats spara.

Viktigast är dock att stoppa polisavhoppen, menar Roger Haddad:

– Det kompetenstappet påverkar alla andra verksamheter negativt, och ytterst servicen till medborgarna, och därmed också den polisiära närvaron ute.

Apropå polisen i Västmanland kommer Roger Haddad att lämna in en skriftlig fråga till statsrådet Morgan Johansson, Sveriges justitie- och inrikesminister. Frågan kommer att gälla hur Morgan Johansson ser på den negativa utvecklingen i Västmanland när det gäller polisens villkor.

Morgan Johansson kommer vid senare tillfälle att besvara frågan.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel angavs felaktigt att länet fått fler poliser. Rätt är naturligtvis färre. VLT beklagar felskrivningen.