Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad: Sveriges utbildningsminister saknar trovärdighet

Annons

Replik på inlägg av Anna Ekström och Pia Nilsson (2 mars).

Det är bra att företrädare för Socialdemokraterna börjar låta som Liberalerna och man kan tro att de nu börjar ansluta sig till flera av våra liberala krav på åtgärder mot stöket i skolan.

Vi har under många år drivit frågan om arbetsro och studiero som förutsättningar för en trygg skola och där eleverna ska kunna fokusera på sitt skolarbete utan att några stör undervisningen. För detta har Socialdemokraterna och Miljöpartiet ofta kritiserat oss med argument som att vi inte har problem i skolan som kräver disciplinära åtgärder. Men detta är förstås helt fel. Frågan om lärarnas arbetsmiljö, arbetsron och stöket i skolan är en mycket stor och aktuell fråga på varenda skola jag besökt.

Problemet med debattörernas inlägg är att det kommer några veckor efter att Liberalerna i en interpellationsdebatt i riksdagen krävt att lärare som följer skollagen och ingriper mot bråkiga elever inte ska straffas utan stöttas. Det är precis detta som sker när barn- och elevombudet återkommande driver skadeståndsprocesser för att ge elever ersättning då de upplevt sig kränkta när de visats ut ur klassrummet efter att ha stört undervisningen.

Socialdemokraterna, och i synnerhet Anna Ekström, saknar trovärdighet i denna fråga då hon i riksdagens kammare besvarade mina krav med att regeringen inte tänker ändra skollagen för att öka lärarnas befogenheter.

Men regelverket måste ändras omgående. Nuvarande lag underminerar lärarkårens profession och roll direkt. Skolan måste istället känna hela samhällets stöd i sitt kunskapsuppdrag men också i sitt uppdrag att upprätthålla ordningen i skolan.

Roger Haddad (L)

Skolpolitisk talesperson, riksdagsledamot för Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel