Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad vill skärpa lagen mot mobbning

Skolfrid. Det vill Roger Haddad, riksdagsledamot från Västerås, införa som lag. Han vill också att den enskilda skolan ska ha mer eget ansvar för att göra något åt mobbning.

Han är inte riktigt nöjd med dagens lagstiftning om kränkningar och mobbning, särskilt när det gäller skolornas eget ansvar.

- Det är bättre att man skärper lagstiftningen så att det klart och tydligt utkrävs ansvar av rektor, lärare och andra vuxna på skolan när det gäller systematiska kränkningar av elever.

Kort sagt: Den enskilda skolan ska ta större ansvar för mobbning på skolan.

– I dag är det politikerna i nämnden som yttrar sig mot myndigheten och inte den enskilda skolan. Rent skolpolitiskt kan man ju ha hur höga ambitioner som helst. Du kan ha mål i utbildningsplanen, du kan ha uppföljning i den årliga kvalitetsredovisningen och en lika-behandlingsplan. Men vad hjälper det om det inte fungerar ute på golvet, ute i den enskilda skolan?

Han vill också skärpa lagstiftningens språk i frågan.

– Det står inte tillräckligt klart att mobbning ska vara ett brott. Problemet är stort. Jag är ju fortfarande skolpolitiker i Västerås och jag vet att många föräldrar ringer om detta varje vecka. Det har funnits allt för många fall där man valt att flytta från en stadsdel eller bytt skola för att barnet har mobbats, medan mobbarna har fått gå kvar. Den nya skärpta skollagen gör det visserligen möjligt att stänga av mobbare tillfälligt i avvaktan på en lösning, men det krävs mer.

Haddad lovar att komma med nya motioner i ämnet.