Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade EU mått bättre utan euro?

Krisen i EU är orsakad av att vissa medlems-stater misskött sin finanspolitik . De har skapat budgetunderskott och ökat skulderna.

Bristen i eurosamarbetet är att man inte har haft tillräckligt starka instrument för samordning av politiken. Men om eurosamarbete inte funnits hade de skuldsatta och misskötta länderna redan brutit samman med de negativa spridningseffekter det skulle fått på hela Europas och världens ekonomi.

Nu finns dock institutionella instrumenten som kan förstärkas och kan förhindra sammanbrotten och mildra konsekvenserna av nödvändig ekonomisk sanering. Genom ökad samordning av ekonomisk politik kan Europa gå stärkt ur krisen och får dessutom förmågan att möta de globala utmaningarna på ett bra sätt. En starkare politisk samordning i EU gynnar både Europa och världsutvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel