Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade utrotningshotad ål i akvarium – åtalas

En 26-årig man från Västerås köpte en utrotningshotad ål och la upp en bild på Facebook. En biolog upptäckte detta och polisanmälde mannen.

26-åringen hade köpt ålen av en 23-årig man i Stockholm. 23-åringen hade dock inte tillstånd att fiska ål. Nu åtalas de båda för brott mot fiskelagen respektive artskyddsbrott.

Det var i somras som 26-åringen åkte till Stockholm för köpa fiskar till sitt akvarium. Väl hemma la han upp en bild på facebook då ålen låg i ett akvarium. En person frågade vad det var för sorts ål och 26-åringens svarade:

” Hehehe :) Eftersom det finns en miljon poliser i denna grupp så är det hemligt”.

En annan person svarade:

”Är det en Anguilla anguilla tycker jag att du släpper tillbaks den på en gång. 99 procent utrotad i svenska vatten”.

Och det var en sådan som låg hemma i 26-åringens akvarium, enligt en sakkunnig på fisk på Naturhistoriska riksmuseet.

När polisen gjorde en husrannsakan i 26-åringens bostad hittades ingen ål i något akvarium. Enligt mannens fru hade den dött.

Enlig 23-åringen fiskade han ålen antingen vid Edsviken eller Norsviken utanför Sollentuna. Men det var inte meningen, han var ute efter gös. Ålen fastnade bara på kroken och därför tog han hem den.

Det är ännu inte bestämt när de två männen ställs inför rätta.