Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagbråk till miljödomstol

Avståndet mellan en hästhage och dess grannar blir nu ett fall för miljödomstolen.

Det är ett par från Strömstad, men en fastighet i Hallstahammars kommun, som överklagat länsstyrelsens beslut att det måste vara minst 30 meter mellan hästhagen och grannfastigheterna. Det är med tanke på lukt och eventuella insekter som både länsstyrelsen och miljönämnden i Hallstahammar anser att avståndet är nödvändigt.

Paret har haft nio hästar i hagen sedan 2005 och hävdar att de två närmaste grannarna har gett sitt tillstånd till hagarnas nuvarande placering. Två av grannarna nekar till att ha gjort det, medan en tredje säger sig ha godkänt avståndet.

Det var i december förra året som länsstyrelsen fattade beslut om att miljönämndens beslut om ett skyddsavstånd på 30 meter ska gälla.

Däremot upphävde länsstyrelsen ett beslut av nämnden om ett skyddsavstånd på 50 meter för lagring av gödsel i en container och intillliggande vattentäkt.

Man menade att där hade nämnden tagit i för hårt i förhållande till de risker som fanns för att det skulle kunna ske en förorening i vattentäkten.

I sitt överklagande till länsstyrelsen hade också paret hävdat att vissa tjänstemän på kommunens miljökontor som handlagt ärendet och att vissa grannar som haft åsikter i ärendet inte ska betraktas som part i målet. Något som länsstyrelsen avvisat i sin helhet.

Paret vill nu att miljödomstolen ska pröva samtliga punkter som länsrätten beslutat om, förutom den del som gäller gödselhanteringen.