Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägerbingo – påhittet som tagit skruv

För att göra fågelskådning lite roligare började naturvännerna i Hallstahammar att anordna hägerbingo. I lördags körde de för elfte året och idén har spritt sig över landet.

Med förlaga från kobingon spånade Naturskyddsföreningen för tio år sedan fram idén att börja med hägerbingo. Nu för tiden samlas fågelintresserade en gång varje vår i fågeltornet vid Lagårdssjön i Strömsholm för att spela, och påfundet finns nu på fler ställen.

– De kör det i Falsterbo och även många andra fågelklubbar i landet har fått datorprogrammet vi har gjort. Men vi har ingen copyright på det så det är bara att köra, säger Christer Andersson och skrattar.

Han är ordförande i Naturskyddsföreningen i Hallstahammar och berättar att man matar in runt 50-60 fågelarter in i programmet som sedan slumpas ut på bingobrickor med 25 rutor, där alla brickor har en häger i mittenrutan – därav namnet.

En rutinerad fågelskådare ropar ut namn på fåglar som syns eller hörs, en åt gången, och så kryssar deltagarna över namnet på fågel ifall de har den på sin bricka. För att få bingo krävs först en och sedan två fulla rader.

– Det är jätteroligt och ett bra sätt att komma ut i naturen. Jag kan nog mer fåglar än de flesta andra men är fascinerad över de här som är så otroligt fågelkunniga, säger Lena Johnsson vars fågelintresse tog fart för ungefär tio år sedan.

Hur gick det i spelet?

– Inget vidare, men det gör inget, säger hon och ler.

Samtidigt med hägerbingo tävlade de närvarande mot andra fågeltorn, dels inom Sverige och dels mot Finland och Danmark i att se så många arter som möjligt under ett par timmar. Men de trodde inte själv på seger.

– Vi lär inte bli bäst i Sverige och mellan länderna så kommer finnarna att vinna. De gör de alltid. Men det är bra att Danmark är med, så slipper vi bli sist, säger Per Hagström och skrattar.

– Vi är uppe i nästan 70 arter – och då har vi ändå inte än sett en skata. Det är nästan pinsamt, säger Christer Andersson.