Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hajar du vädertugget?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Utan att tänka på det när man lyssnar på meteorologen i radio eller läser om vädret i tidningen så finns det mycket information mellan raderna.

Om vi tittar närmare på molntäcket som räknas i åttondelar betyder 0/8 klart väder och 8/8 mulet. Men eftersom det inte alltid är klart eller mulet finns som bekant benämningar av molnigheten däremellan. T.ex. halvklart eller omkring halvklart betyder att himlen är täckt av 3-5/8 moln och halvklart till mulet 3-8/8. Halvklart eller omkring halvklart kan även betyda 5-8/8 cirrus- eller cirrostratusmoln, d.v.s. tunna höga moln som solen har möjlighet att lysa igenom.

Kriteriet för soligt väder är kanske inte vad man tänker sig. Här får himlen vara täckt mellan 0-4/8 alternativt 1-8/8 höga moln. Vackert väder är detsamma som soligt men därtill följer kravet på en svag vind och en luftfuktighet som inte är för hög.

Alla meteorologiska begrepp vi använder för att beskriva väderbilden har kriterier för att skapa ett gemensamt språk för meteorologerna och undvika missuppfattning hos mottagaren. Men utan att uppfatta den mer detaljerade informationen mellan raderna tror jag att alla lyckas få sig en bild av vädret och hur dagen kommer att se ut. Man tänker hel enkelt inte i åttondelar och det gör inte de flesta meteorologer heller.