Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan Juholt kan entusiasmera åhörarna. Men hans styrka är samtidigt hans svaghet.

Socialdemokraterna har det kämpigt, men kan hoppas att väljarna i nästa val är trötta på regeringen. Fast då måste partiledaren Håkan Juholt ge större stadga åt sig själv och åt partiet.

I går besökte Håkan Juholt Västerås och Sala på sin botgörar- och återstartsturné genom landet. Målgruppen är i detta läge främst de egna medlemmarna. De kan onekligen behöva uppmuntran efter en turbulent tid med låga opinionssiffror och ifrågasatt partiledare.

Möten och samtal är Håkan Juholts bästa gren, i synnerhet när han som i går främst talar inför partivänner. Han fick gott om applåder för kritik av regeringen, vinstuttag från skolor eller avreglering inom järnväg och elmarknad.

Krav på lagstiftning om rätt till heltid, särskilt inom omsorgssektorn, fick varma applåder, trots att de rödgröna nu styr både i Västerås och i landstinget. De borde ju då kunna införa rätt till heltid utan att staten ska behöva klampa in och tvinga alla arbetsgivare i alla sektorer.

Juholt gör ett sympatiskt intryck och har dräpande formuleringar som entusiasmerar åhörarna. Men hans styrka är samtidigt en svaghet. Han rycks med och formulerar sig så drastiskt att kraven eller beskrivningen inte klarar en hårdhänt granskning.

Så var det till exempel om deltagandet i tv-debatter, där det inte visade sig finnas några uppgörelser med de andra rödgröna partierna.

I går var det dags igen. Juholt fick backa från kravet att samtliga teleoperatörer ska erbjuda alla kunder i hela landet sina tjänster. Han medgav att det var orimligt att kräva fullständig täckning i till exempel ytterskärgården eller på fjället. Den här svajigheten har försvårat för Juholt att nå ut. Han har tvingats på defensiven i sakfrågor utöver trasslet kring hyresbidrag och annat.

Statistiska centralbyråns partisympatimätning bygger på ett större underlag än andra opinionsmätningar. Den visade borgerlig övervikt och Socialdemokraterna fick endast 27,7 procent. Miljöpartiet hade 11,7 procent och är nästan lika stort som Socialdemokraterna i Stockholm och Göteborg

Det är illa för det tidigare så dominerande partiet, men i några andra mätningar har stödet varit ännu lägre. Det är ett tecken på hur illa ute Socialdemokraterna är att SCB:s resultat snarast väckte lite lättnad. Det fanns en fruktan för ännu sämre siffror.

Egentligen finns en del som talar för Socialdemokraterna i nästa val. Då har den borgerliga regeringen suttit i åtta år och fler väljare kan vilja pröva något nytt. Kraven ser ut att öka på mer pengar till sjukvård och äldreomsorg, vilket kan göra det svårare för regeringen att i varje fall fortsätta att sänka skatterna.

Som oppositionsparti behöver inte Socialdemokraterna i detta läge ha alla svaren, utan kan nöja sig med att ställa frågor och granska regeringen. När valet närmar sig ökar kraven däremot kraven på oppositionen att presentera egna detaljerade och trovärdiga alternativ.

Förra mandatperioden hade Socialdemokraterna höga opinionssiffror så länge de nöjde sig med att främst kritisera regeringen. När de blev mer konkreta och gick in i det rödgröna samarbetet minskade stödet.

Den här gången är stödet lågt redan innan de har lagt fast en detaljerad politik eller klargjort vad som är deras regeringsalternativ. Problemen är till stor del orsakade av allt tumult kring Håkan Juholt och av att han kan låta klar men sedan avslöjas som oklar.