Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hål i stadens plånbok

Mindre skattepengar än beräknat gör att Västerås stads budget måste krympa med 34 miljoner kronor nästa år.

Det är det rådande ekonomiska läget i övriga Europa och i USA som påverkar budgeten även i Västerås.

– Finansoron i världen slår på skatteintäkterna, säger Jan Wikner, ekonomistrateg vid stadsledningskontoret i Västerås.

I juni i år beslutade kommunfullmäktige om ramarna för nästa års budget. Då såg det ljust ut – sysselsättningen och jobben förväntades öka inför kommande år. Men nu har det kommit nya prognoser som visar att bättre tider dröjer och att skatteintäkterna kommer att bli 34 miljoner kronor lägre än väntat.

Trots det är situationen dock bättre än vad man trodde i början av hösten. Då spåddes en skatteminskning på 47 miljoner kronor.

– Befolkningsökningen i år blev högre än förutsatt och det räddar 13 miljoner kronor, säger Jan Wikner.

Enligt ett förslag ska 20 av de 34 miljoner som saknas dras från sex olika nämnder. Pengarna skulle ha använts till tillfälliga ettårssatsningar. Vilka satsningar som nu går i stöpet beslutas av varje nämnd.

Övriga miljoner tas från kommunstyrelsens budgetreserv som minskas till 38,7 miljoner kronor. Kommunstyrelsens vice ordförande Anders Teljebäck (S) tror inte att västeråsarna kommer att märka av att den totala budgeten stryps.

– Det handlar inte om några neddragningar utan nämnderna ska se över vilka ettårssatsningar som kan avstås eller göras mindre, säger han.

Större satsningar, som nytt stall på Rocklunda och 15 miljoner kronor till höjda lärarlöner, påverkas inte av den minskade budgeten. Den totala budgeten för Västerås stad är på 6,2 miljarder kronor.

Hemtjänsten går back

2011 gav flera underskott i kommunens budget och en del släpar med nästa år.

Till exempel går hemtjänsten back med ungefär 22 miljoner kronor, kostnaden för missbruksvård med 17 miljoner kronor, snöröjning med 20 miljoner kronor, skolskjutsar 13 miljoner kronor och Proaros skolverksamhet ungefär 40 miljoner kronor.