Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften så många dör av hjärtinfarkt i Västmanland – men skillnaderna växer

På tio år har dödligheten i hjärtinfarkt nästan halverats i Västmanland. Samtidigt växer skillnaderna i landet och västmanlänningar har 6 procent större risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med stockholmare, visar en rapport från Hjärt-Lungfonden.

Under 2006 avled 137 av 100 000 invånare i Västmanland i hjärtinfarkt. Tio år senare, 2016, hade siffran sjunkit till 70 av 100 000. Enligt Hjärt-Lungfonden beror minskningen främst på livsstilsförbättringar och nya forskningsframsteg.

– Svensk hjärtsjukvård är en av de bästa i Europa, och det är väldigt glädjande att antalet hjärtinfarkter fortsätter att minska. Nästa steg för forskningen blir att jämna ut de regionala skillnaderna och ge människor över hela landet mer tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

År 2006 löpte personer bosatta i Västmanland 9 procent mindre risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med stockholmare. Förra året hade risken i stället ökat till att vara 6 procent större i Västmanland jämfört med Stockholm. Enligt Hjärt-Lungfonden finns det en generell trend med skillnader mellan storstad och landsort.

– Tyvärr vet vi inte vad skillnaden beror på, men socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och livsstil är troligtvis bidragande orsaker, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.

5 vanliga symptom på hjärtinfarkt

► Ihållande smärtor i bröstet som strålar ut i armar, hals, nacke, käke, mage eller rygg

► Hjärtklappning

► Illamående

► Kallsvett och yrsel

► Andnöd

Fakta omhjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Drabbade och döda: I Sverige drabbades 25 700 personer av hjärtinfarkt under 2016. Samma år dog 6 280 personer av hjärtinfarkt. Varje timme drabbas 3 personer av hjärtinfarkt.

Källa: Hjärt-Lungfonden