Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften så mycket is på Mälaren i framtiden

Isen på Mälaren kommer minska drastiskt av klimatförändringarna.

I dagens klimat är Mälaren istäckt i snitt åttio dagar om året. Något som kan ändras drastiskt i framtiden.

En ny studie som genomförts av SMHI pekar mot att antalet isdagar inte ens kommer vara hälften så många vid nästa sekelskifte.

Läs också: Omfattande kartläggning av gifter i Mälaren

Läs också: Efter vattenbristen – nu kommer planen som ska trygga framtiden

Mellan 20 och 40 dagar per år kan vi räkna med. Antalet år med is kommer också att minska.

– Det är första gången vi har analyserat den framtida isperioden för Mälaren. Isläggningen påverkas av att det blir varmare i luften vilket värmer upp vattnet alltmer, säger Katarina Stensen, hydrolog på SMHI i ett pressmeddelande.

Läs också: Musslor ska rena Mälaren

I rapporten, som bär namnet "Vattentemperaturer och is i Mälaren. Beräkningar för dagens och framtidens klimatförhållanden" förutspås också att vattentemperaturen i Mälaren påverkas.

Ytvattnet beräknas bli 1,5-2 grader varmare, bottenvattnet beräknas blir 0,5-2 graders varmare.

– Ett förändrat klimat påverkar hur Mälaren kan användas i framtiden. Resultaten från rapporten kan användas bland annat som underlag till samhällsplanering och som ett underlag för studier av hur klimatet påverkar Mälarens ekosystem och vattenkvalitet, säger Katarina Stensen.

Läs också: Nu undersöks Mälarens vatten – på jakt efter mikroplast