Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll fingrarna borta från raketerna

”Håller man en fyrverkeripjäs i handen när den smäller av kan man förlora hela handen.”

Snart är det dags att fyra av nyårsraketerna. Men fyrverkerier är inte bara vackra utan även riskfyllda.Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skadas varje år cirka 200 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning

På centrallasarettet i Västerås är man beredd om det stundande nyårsfirandet skulle gå snett.

– Vi brukar alltid ha mer bemanning vid högtider som jul och nyår. Det kommer in många patienter då så vi kommer att vara totalt sex personer extra, säger Camilla Viljanen bemanningsassistent på akutmottagningen i Västerås.

De vanligaste skadorna som uppstår vid en fyrverkeri-olycka är bränn- och sårskador på händer och fingrar. Något som kan vara svårt att operera då handen är ett känsligt organ.

– Människan är väldigt beroende av handen och det är ett delikat instrument fullt av små muskler och nerver. Blir det en skada där får man räkna med att handen kanske inte blir helt återställd då det är svårt att reparera skadan, säger Magnus Lagerby, klinikchef på ortopeden i Västerås och fortsätter:

– Håller man en fyrverkeri-pjäs i handen när den smäller av kan det gå så illa att man förlorar fingrarna eller handen helt.

Vid millenieskiftet hade ortopeden extra beredskap för fyrverkeriskador, men inför det kommande nyårs-firandet har inga speciella åtgärder vidtagits.

– Det är rätt sällan vi får in fyrverkerirelaterade skador och jag tror att människor i allmänhet har blivit bättre på att hantera pjäserna, säger Magnus Lagerby.