Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll håret platt länge med bästa plattången

En bra plattång är både effektiv och snäll mot håret. Vinnaren i vårt test är snabb, ger en skonsam känsla och ett hållbart resultat. ”Jämn värme och en lång sladd är viktigt”, säger kändisfrisören Marwan ”Marre” Hitti.

Annons

När WiseGuide testar sex plattänger i olika prisklasser ger alla ett klart godkänt resultat, men vissa är betydligt bättre än andra. Testvinnaren Steampod från L’Oréal Professionnel utmärker sig genom sin effektivitet – ett drag med tången och håret formas direkt. Den är dock något stor och inte den mest behändiga produkten att ta med sig.

Det är jämt i toppen och Ghd:s Styler hamnar på en god andraplats. Modellen är smidig och plattar mycket effektivt igenom håret, men kapaciteten upplevs något bättre hos L’Oréal då håret formas direkt och håller sig så länge.

Marwan ”Marre” Hitti som driver frisörsalongen Salong Bangs i Stockholm använder sig flitigt av plattången i sitt dagliga arbete. Han tycker att det är värt att lägga lite extra pengar på en bra produkt.

– Då får man med större sannolikhet bra kvalitet, säger han.

De dyraste modellerna

hamnar i topp men samtliga produkter får godkända betyg. Val av temperaturer varierar, den billigaste modellen från Babyliss har en förinställd temperatur på 200 grader, vilket är högre än övriga. När vi testar plattången med den förinställda värmen blir håret statiskt och svårhanterligt, vilket inte upplevs särskilt skonsamt. Produkten ger även ett budgetmässigt intryck och hamnar sist.

Sanna Lindgren är ordförande i Stylist Frisörlärarförbundet och vd för Svenska Frisörskolan Stockholm. Hon menar att man bör akta sig för att använda väldigt höga temperaturer.

– Värmen ska helst inte överstiga 185 grader, annars ökar risken för slitage. Vid för hög värme öppnas hårstråna så att fukt tränger sig in, säger hon och fortsätter:

– För ett effektivt resultat bör man använda sig av en tång som håller jämn värme, då får man ett bättre och jämnare resultat på hela håret.

Kom ihåg att hur mycket eller lite du än plattar håret så bör du alltid skydda det ordentligt.

– I dag finns det en mängd olika typer av värmeskyddande produkter på marknaden. Oavsett vilken plattång du använder eller vilken hårtyp du har är det viktigt att använda värmeskydd, säger Marwan ”Marre” Hitti.

Så gjordes testet

Sex plattänger har använts på självlockigt, medellångt, nytvättat och torrt hår med en värmeskyddande produkt i. Vi har bland annat jämfört tid för uppvärmning, funktioner, effektivitet och resultat.

Sladdarnas längd har mätts och tiden för uppvärmning har vi tagit själva, resterande produktfakta kommer från leverantörerna. Plattängerna har bedömts efter användning, kapacitet och kvalitet.

Maxbetyg är 5.