Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsta får kritik av Skolinspektionen

Hallstahammars kommun har inte uppfyllt kraven när det gäller en elevs rätt till utbildning anser Skol­inspektionen.

Bakgrunden till kritiken är att en elev på en av grundskolorna under det senaste året bara varit sporadiskt i skolan. Eleven är rädd att gå dit på grund av kränkande behandling och ryktesspridning. Föräldern till eleven har haft upprepade kontakter med rektor och områdeschef utan att det givit något resultat.

Ingen ansvarig har pratat med eleven om situationen. Föräldern blev till slut lovad hemundervisning från den här terminens start. När inte det blev genomfört beslutade sig föräldern att anmäla det hela till Skolinspektionen.

När det gäller den kränkande behandlingen anser Skolinspektionen att skolan i stort sett har skött sina åtaganden.

Men man vill göra skola uppmärksam på att med internet och mobiltelefoner suddas gränserna mellan skola och fritid ut. Om kränkningar som begår på elevens fritid även fortsätter på skoltid har skolan ansvar att agera.

När det gäller elevens rätt till undervisning tar man till med hårdhandskarna, vilket inte är oväntat eftersom kommunen i sin egen utredning erkänner att de inte skött det hela speciellt bra.

Inspektionen anser att det åtgärdsprogram som upprättades inte uppfyller författningens krav. Man säger också att skolan inte borde gått med på hemundervisning som förstahandsalternativ utan man borde i stället försökt söka andra lösningar inom skolans ramar genom att till exempel låta eleven gå i en annan klass.