Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsta kan bli först med läxfri skola

Skrota läxorna. Det föreslår Vänsterpartiet, och har med sig Social- demokraterna. Elever på Tunboskolan gillar idén men har frågor.

Vänsterpartiet tycker att läxläsning är en förlegad orättvis tradition. Därför bör alla skolor i Hallstahammars kommun sluta ge hemuppgifter från och med 2015, föreslår man.

– Barn som har föräldrar med goda kunskaper och framför allt språket har lättare att klara läxuppgifterna än barn som inte har det, säger Richard Andersson som skrivit motionen till kommunfullmäktige.

Till vardags är han SO-lärare för årskurs nio. Han poängterar att repetition behövs för att eleverna ska ta till sig kunskaper, men han menar att den bör ske i skolan på skoltid med lärare närvarande och inte via läxor. Alla elever får då samma chans till stöd och hjälp, och när skoldagen är över kan barnen koppla av.

– När man går hem ska man känna att man är klar för dagen med skolarbetet.

Betyder det här att skoldagarna blir längre?

– Det är ett alternativ.

Målet är att alla elever ska sluta skolan samtidigt om dagarna, men han öppnar också för att elever som behöver mer stöd också ska kunna få hjälp i frivilliga läxverkstäder.

I motionen betonas att förslaget inte ska hämma elevers ambition att vilja lära sig mer. ”Självklart skall (pedagogerna) uppmuntra sina elever att ta med sig ämnesmaterial hem om eleverna så behöver, vill och önskar”, står det.

Motionen har politiskt stöd från Socialdemokraterna.

– Det är ingen dum idé. Vi ser positivt på förslaget, säger Christina Aspenryd (S) som sitter i kommunfullmäktige och är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Därmed kan Hallstahammar bli den första läxfria kommunen i landet. Enligt Skolverket har enskilda skolor infört det men inte en hel kommun. Skolverket har inga invändningar.

– Det finns inget krav i Skollagen om läxor, säger Per Andersson på Skolverket.

Elever på Tunboskolan i Kolbäck som VLT pratat med är positiva till idén att slopa läxläsningen, även om det innebär längre skoldagar.

– Det kan vara skönt att vara ledig när man kommer hem, säger Fredrik Hollsten.

Klasskompisen Sofie Sivert håller inte med. Hon behåller hellre flexibiliteten att plugga när det passar.

VLT pratade även med deras klasskamrater Joakim Nyman och Neja Härdevik. Gemensamt för alla fyra är att de har många frågor:

Blir alla skoldagar längre? Hur blir det när det ska pluggas inför prov? Kommer alla elever – oavsett kunskapsnivå – att vara kvar på skolan lika länge på eftermiddagarna?

Tunboskolan erbjuder redan i dag läxhjälp efter skoltid. Få elever utnyttjar möjligheten.