Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsta planerar för vindkraft

Boverket beviljar 450000 kronor till kommunerna Hallstahammar och Köping som stöd för planering av vindkraft.

Beloppet motsvarar 75 procent av den beräknade kostnaden för planeringsinsatsen på 600000 kronor. Egentligen kräver det beloppet att tre kommuner gör gemensam sak.

– Men vi har anfört att vi har begränsade ekonomiska möjligheter och att om vi inte får statligt stöd för att, blir det inte av, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef på Hallstahammars kommun.

Syftet med projektet är att redovisa förutsättningarna för att bygga ut vindkraften i de båda kommunerna. Arbetet ska resultera i en landskapsanalys och en gemensam vindkraftspolicy.

– Tanken är att vi ska ta in extern hjälp för genomförandet, och vår insats blir att hålla ihop det hela och stå för 25 procent av kostnaden.

Utredningen ska titta på var det kan vara mest lämpligt ur både vindsynpunkt och hur det passar in i miljön i övrigt med de olika hänsyn som måste tas. Ett tänkbart område är i gränsen mellan kommunerna.

Projektet ska leda till att kommunerna får ett bättre planeringsunderlag för beslut när något företag är intresserat av att bygga ett vindkraftverk. Enligt Boverket finns det goda vindförutsättningar i kommunerna.

Senast den 1 november i år ska en rapport skickas till Boverket enligt beslutet. Kjell Jacobsson ska dock försöka förlänga tidsfristen till årets slut. Nu ska de båda kommunerna träffas och diskutera lämpliga konsulter och göra en upphandling av tjänsten.