Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsta skolkar mest i länet

I Västmanland skolkar 4,1 procent av gymnasieeleverna, 467 stycken, så mycket att de förlorat sitt studiebidrag och riskerar att få betalningsanmärkningar visar siffror från CSN.
– Det är väldigt allvarligt, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.

Värst i länet är Hallstahammar, där ökningen av antalet elever som fått sitt studiebidrag indraget ökat med 1,4 till 5 procent på tre år.

– Vi visste att vi har problem resultaten i grundskolan men detta hade vi ingen aning om, det måste vi ta upp och diskutera, säger Ove Andersson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Hallstahammar.

Men skolket ökar i hela länet, även i relation till att eleverna har blivit fler. I Västerås skolkade 329 elever så pass mycket under höst- och vårterminen 2009/10 att de förlorade sitt studiebidrag.

– Västmanland ligger i mitten på skalan över skolk i alla länen, det är svårt för oss att säga vad det beror på, säger Carl-Johan Stolt.

För att få studiebidraget indraget måste man ha 20 procent eller mer frånvaro från lektionerna. Värst i hela landet är Stockholms län, 5,2 procent av alla elever, tätt följt av Skåne med 4,7 procent. De elever som är bäst på att gå på lektionerna bor i Dalarnas och Västerbottens län.

Utslaget på alla elever ter sig antalet skolkande inte högt (i Västmanland 467 stycken på 11467 elever), men Carl-Johan Stolt menar att det är ytterst allvarligt för de elever som får sitt studiebidrag indraget.

– De kan bli återbetalningsskyldiga och hamna hos kronofogden. Då går de in i vuxenlivet med en betalningsanmärkning över sig vilket måste ses som allvarligt, säger han.