Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsta skolkar mest i länet

I Västmanland skolkar 4,1 procent av gymnasieeleverna, 467 stycken, så mycket att de förlorat sitt studiebidrag och riskerar att få betalningsanmärkningar visar siffror från CSN.
– Det är väldigt allvarligt, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.

Annons

Värst i länet är Hallstahammar, där ökningen av antalet elever som fått sitt studiebidrag indraget ökat med 1,4 till 5 procent på tre år.

– Vi visste att vi har problem resultaten i grundskolan men detta hade vi ingen aning om, det måste vi ta upp och diskutera, säger Ove Andersson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Hallstahammar.

Men skolket ökar i hela länet, även i relation till att eleverna har blivit fler. I Västerås skolkade 329 elever så pass mycket under höst- och vårterminen 2009/10 att de förlorade sitt studiebidrag.

– Västmanland ligger i mitten på skalan över skolk i alla länen, det är svårt för oss att säga vad det beror på, säger Carl-Johan Stolt.

För att få studiebidraget indraget måste man ha 20 procent eller mer frånvaro från lektionerna. Värst i hela landet är Stockholms län, 5,2 procent av alla elever, tätt följt av Skåne med 4,7 procent. De elever som är bäst på att gå på lektionerna bor i Dalarnas och Västerbottens län.

Utslaget på alla elever ter sig antalet skolkande inte högt (i Västmanland 467 stycken på 11467 elever), men Carl-Johan Stolt menar att det är ytterst allvarligt för de elever som får sitt studiebidrag indraget.

– De kan bli återbetalningsskyldiga och hamna hos kronofogden. Då går de in i vuxenlivet med en betalningsanmärkning över sig vilket måste ses som allvarligt, säger han.

Annons