Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn blir kvar i fosterhem

Samtliga barn i en familj i Kolbäcksdalen har sedan en tid varit omhändertagna enligt LVU – och så ska de förbli.  

Annons

Det anser förvaltningsdomstolen i en nyligen förkunnad dom.

Med stöden av LVU, lagen om vård av unga, omhändertogs barnen och mamman i familjen hösten 2009 och placerades i ett jourfamiljehem. Detta sedan mamman i polis-förhör berättat att pappan hade slagit både henne och barnen. Pappan befanns kort därefter skyldig till misshandel av mamman.

Senare framkom det även uppgifter att mamman hade slagit barnen, och därför skiljdes barnen i början av 2011 även från henne och placerades i olika familjehem.

Åtal väcktes gentemot båda föräldrarna för misshandel av barnen men i den dom som kom i somras, och som VLT har berättat om, friades mamman helt och hållet.

Pappan däremot fälldes för misshandel mot några av barnen, trots att han nekade till samtliga anklagelser.

Föräldrarna är skilda men har tillsammans ansökt om upphävande av LVU-beslutet så att barnen successivt kanflytta tillbaka till mamman.

Förvaltningsdomstolen anser dock att de förändringar som föräldrarna vidtagit inte är tillräckligt varaktiga och genomgripande för att vården ska kunna upphöra och därmed blir barnen kvar i de olika familjehemmen.

Mamman träffar några av barnen regelbundet. Pappan har ingen kontakt med något av barnen och har också avstått sin del av vårdnaden till mamman.

Annons