Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lön i Kolbäcksdalen

Borta bra men hemma bäst. Det gäller alla som jobbar inom vården i Kolbäcksdalen och sneglar åt Västerås.

Annons
Normala löner. Vårdlönerna i Kolbäcksdalen håller sig kring genomsnittet i Sverige. Tabellen visar på högsta och lägsta grundlön i Hallstahammars och Surahammars kommun.GRAFIK: HEnrik båge

I Hallstahammars och Surahammars kommun ligger vårdlönerna runt genomsnittet för Sveriges kommuner. Det vill säga för dem som är anställda inom kommun och landsting. Det visar en sammanställning över löner från november 2008 som tidningen Kommunalarbetaren låtit göra.

– De relativa löneskillnaderna mellan kommunerna har dock inte påverkats märkbart under 2009, säger Bengt Bergsmark, reporter på Kommunalarbetaren, som låtit göra en enkätundersökning bland kommunernas fackförbund.

Tidningen delar in vårdpersonalen i tre olika grupper: undersköterskor, skötare/vårdare samt vårdbiträden och personliga assistenter med flera.

I Hallstahammars kommun är medellönen för en undersköterska 20 000 kronor, lika mycket som riksgenomsnittet. Endast i Surahammars och Fagersta kommuner tjänar undersköterskorna bättre, medellönen är 200 respektive 600 kronor mer. Västerås hamnar långt ner på lönelistan för denna yrkeskategori. Undersköterskornas medellön ligger 900 kronor under rikssnittet.

För skötare/vårdare är riksmedellönen 19700 kronor, vilket är 100 kronor mer än i Hallstahammars kommun. Surahammars kommun har inga sådana tjänster.

Den tredje gruppen, vårdbiträden, personliga assistenter med flera har en medellön på 18300 kronor. I Hallstahammars och Surahammars kommuner är medellönen 200 kronor respektive 100 kronor mindre. Men det är ändå långt bättre än i Västerås kommun, som ligger 1100 kronor lägre än riksmedellönen.

Annons