Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestulen 90-åring vittnade mot ungdomar

Under förmiddagen har rättegång hållits mot tre ungdomar som var inblandad i en stöld av en handväska från en kvinna i 90-årsåldern med rollator i centrala Surahammar i mars i år.

Annons

En av ungdomarna utförde själva stölden, de övriga två var sedan med och delade på pengarna. Även en fjärde ungdom var med vid utdelning av bytet men var vid tillfället minderårig och är därför inte straffmyndig.

Med lugn men svag röst beskrev kvinnan hur en pojke kom fram till henne bakifrån och började rycka i hennes väska.

- Jag höll i väskan och den satt också fast i rollatorn. Jag ville inte släppa den eftersom mina nycklar låg i och utan dem kunde jag ju inte komma hem.

Efter några ryck ramlade kvinnan omkull och släppte taget. Pojken fick då loss väskan och sprang iväg till de övriga som befann sig en bit därifrån.

- Jag gjorde mig illa lite överallt och kunde inte själv ta mig upp, berättar kvinnan som också bröt axeln i fallet vilket kan komma att ge henne men för livet.

Ungdomarna tog sig iväg till ett öde hus i närheten och delade på pengarna, runt 400 kronor.

Pojken som stal väskan åtalas för grov stöld samt vållande till kroppsskada och de övriga två åtalas för häleri. Samtliga erkänner sin inblandning och vid fällande dom kan ungdomstjänst eller dagsböter bli aktuellt.

Två av ungdomarna bad under rättegången kvinnan om ursäkt för det inträffade.

- Jag hade hellre sett att de kom fram till mig personligen och bad om ursäkt, sade hon efter rättegången.

Mer läsning

Annons