Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsinbrotten ökade

Bostadsinbrotten mer än fördubblades i Hallstahammar förra året. Antalet inbrott har legat ganska stabilt under andra halvan av decenniet för att explodera 2009.

Annons

– Oftast är det ligor som åker runt och gör flera inbrott på samma ställe. Det kan ställa till det för statistiken, säger Roland Hed, poliskommissarie i Hallstahammar.

Antalet inbrott har varit 10–15 stycken sedan 2005 – men 2009 steg det till 35.

– Vårt projekt med grannsamverkan kommer att dra i gång på riktigt först till våren, så det blir intressant att följa siffrorna nästa år. Forskning från USA visar att man kan minska bostadsinbrotten med 30 procent på det sättet, säger Roland Hed.

Siffrorna från Surahammar visar inte på några större förändringar från förra året. Och i båda kommunerna ser man en minskning i antalet anmälda brott sedan 2008, som i båda kommunerna var ett år med mycket brottslighet.

Fast statistiken behöver inte spegla hur farligt det faktiskt är att bo här. Börje Strömberg, presschef för polisen i Västmanland, påpekar att anmälningar inte alltid är så allvarliga.

– Om två personer puttar på varandra på krogen så kan vi få in två anmälningar om misshandel. De läggs ju ner direkt men hamnar ändå istatistiken.

Antalet anmälningar ligger heller inte till grund för polisens prioriteringar, vilket Strömberg är besviken på.

– Vi har mycket brott här ilänet men det betyder inte att vi får särskilt mycket mer polisresurser. De räknas ut på en massa andra variabler, säger han.

Mer läsning

Annons