Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Braksuccé för konstrundan

Redan efter första dagen står det klart att den nya kultursatsningen i Hallstahammars kommun, Konst- och Kulturrundan, är en dundersuccé.

Annons
Välkomnande miljö. Det tyckte Gudrun Riström och Lars Henriksson från Sörstafors som här begrundar Evelina Jämsäs konst hemma hos konstnären själv. I förgrunden en av Anneka Anderssons ljuslyktor.

Folk gick man ur huse för att besöka konst- och hantverksutställningar, kaféer, trädgårdar, matställen och gud vet allt. Enbart den lilla bakstugan i Rytterne hade över två hundra besökare och Sonya Carlsson hann inte med att baka valnötsbröd till alla som ville köpa.

- I morgon kommer jag att ta hjälp för att hinna baka till alla som vill ha, säger hon.

Inte mindre än 60 utställare och 30 företag deltar i Konstrundan som alltså forsätter också imorgon.

Initiativtagaren till Konstrundan, Evelina Jämsä, hade öppet hus hemma hos sig där hon tillsammans med Anneka Andersson, ställde ut sina alster. Den förste timmen var minst sagt lugn, inte någon knackade på dörren. Men sedan strömmade det in konstintresserade i villan på Konvaljevägen.

- Fantastiskt kul. Det kommer folk från Västerås och alla möjliga ställen. Vi har slitit med det här i sex veckor men det var det verkligen värt, säger Evelina Jämsä, som utlovar en ny Konst- och Kulturrunda nästa år.

- Utställare står redan i kö för att får vara med 2013. Det kommer att bli ännu större än i år, säger hon.

Konstintresserade. Robert Pantzar, Viktoria Pantzar och Irina Radoman från Västerås är väldigt konst- och teaterintresserade och tyckte det var jättekul att studera Lisbet Wahlströms kostymteckningar.
Välskyltat. Att hitta till utställarna var inga som helst problem.
Håller sig flytande. Ove Fredrikssons barkänder höll sig lugna trots alla besökare. Någon risk att de flög iväg fanns inte.
God smak. Göran, Wathana och Waraphon letar efter sin favoritmarmelad hos Lady Marmelade.
Marsianbollar? Nej, men praliner av timjan och citron tillverkade av Solskinet.
Se men inte äta. Påskägg tillverkade av betong. Konstnärer Britt-Marie Dahlgren och Birgitta Hagström.
Nygräddat. Sonya Carlsson hade fullt upp med bakandet i Rytternegårdens bakarstuga. Under konstrundans andra dag fick hon be om förstärkning för att hinna med att baka till alla som ville ha.
Över förväntan. Anneka Andersson till vänster ställde ut sina ljuslyktor hemma hos Evelina Jämsä vars tavlor syns i bakgrunden. Jämsäs hus var välbesökt under Konstrundan.
Skarp kontrast. En av David Lundes kolteckningar som han färglagt med akryl.
Tillfällighet. Inger Bäckgren, till höger, var sugen på en kopp kaffe och gick in till Ampans Kanalkafé. Väl där fick hon upp ögonen för Kerstin Pistols kläddesign.

Mer läsning

Annons