Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjning av hyrorna i Gammelby

Hyresgästerna i Gammelby har fått sin hyra höjd med nästan 12 procent på två år. ”Det är inte klokt!”, säger Jasmin Lundgren, som bor i en av hyreslägenheterna.

Annons

Förra året höjdes hyran med 5,9 procent för de åtta hyreslägenheterna i Gammelby utanför Virsbo, och i år höjs hyran med 6 procent, en höjning som sker i två steg.

Jasmin Lundgren bor i en av åtta hyresrätterna, som ägs av det kommunala bostadsbolaget Surahus.

– Min hyra ligger nu på 3 915 kronor i månaden och kommer att hamna på över 4 000 kronor. Det är Gammelby och inte Virsbo vi pratar om. Hyrorna här borde ligga på mellan 3 000 och 3 500 kronor, säger Jasmin.

Martin Johansson, vd för Surahus, förklarar hyreshöjningen:

– Vi övertog fastigheterna från en konkursad bostadsrättsförening. Hyran blev densamma som avgiften för bostadsrätten och låg inte i nivå med andra hyresrätter av samma standard. Det har vi nu försökt rätta till, säger han.

Även Alf Mölleryd, förhandlingsledare från Hyresgästföreningen under senaste förhandlingen, anser att höjningen är rimlig.

– Det är en hög höjning i procent men inte så hög i kronor per månad räknat. Hyrorna i Gammelby ligger på omkring 700 kronor per kvadratmeter och år, vilket är klart under snitthyran i Virsbo som ligger på knappt 900 kronor per kvadrat-meter och år.

Jasmin Lundgren flyttade in i hyresrätten i Gammelby i november 2008. Hon är frustrerad över ”chockhöjningen” som hon uttrycker det, men också över det bristande underhållet.

Hon visar mig hålen i köket och badrummet efter de gamla kranarna, de trasiga persiennerna, kakelfogen i köket som håller på att vittra sönder, balkongen som saknar heltäckande tak och rasskydd, vitvarorna i köket som är från 1980-talet. Även tvättstugan är risig, tycker Jasmin.

– Det finns ingen bänk att vika och lägga tvätt på och ingen vagn att flytta tvätt mellan tvättmaskinen och torktumlaren. Och jag har aldrig sett någon städning i trapporna ner till källaren och nere i källaren så länge jag bott här.

Martin Johansson förklarar att Surahus tvingats att prio-ritera underhållet på andra fastigheter.

– Den här vintern har vi fått åtgärda flera läckande tak på dåligt underhållna fastigheter som vi tagit över från konkursade bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar.

Han lovar dock att hyresrätterna i Gammelby kommer att åtgärdas under våren.

– Det blir någon form av åtgärder men exakt vilka kan jag inte svara på i dagsläget. Det vet jag först när vår planering för året är klar.

Mer läsning

Annons