Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieselsanering drar ut på tiden

Miljökontoret i Surahammar vill gå vidare med dieselsaneringen efter lastbilsolyckan på väg 252 i vintras. Men bristfälligt underlag fördröjer beslutet.

Annons
Minner om olyckan. Det var i januari som lastbilen välte strax norr om Surahammars kyrka. Än är platsen avspärrad.

Just nu händer inget särskilt på platsen där lastbilen välte. Den container för vattenpumpning som står på platsen är inte i bruk och kan komma att tas bort nu när man inte vet om den behövs mer.

– Vi väntar på en bedömning av riskerna som finns med de kvarvarande föroreningarna, säger miljöinspektör Carina Rosendal i Surahammar.

Den riskbedömningen ska göras av transportföretaget i Avesta som äger olycksfordonet. Det har i sin tur lejt ut arbetet till externa konsulter.

Den senaste analysen som kom från konsulterna skickades av Surahammars miljökontor till Statens geotekniska institut, SGI, som konstaterade att analysen inte var tillräcklig för att man ska kunna bedöma hur saneringen ska gå vidare.

– Vi vill ju veta vilka risker som finns med olika saneringsmetoder, till exempel med att använda bakterier, förklarar Carina Rosendal.

Av de cirka 300 liter diesel som rann ut vid olyckan i vintras bedöms en mindre del fortfarande finnas kvar i marken. Det finns inga provsvar som tyder på att diesel nått grundvattnet på platsen för olyckan, där dricksvattnet till kommunborna hämtas.

– Riskerna är inte akuta. Men det är jättesvårt att säga vad riskerna på längre sikt kan vara. Det är bland annat det vi vill ha svar på, säger Carina Rosendal.

Hon hoppas på ett mer uttömmande utlåtande från konsulterna efter semestrarna. Därefter kan miljökontoret gå vidare på det sätt man finner lämpligt.

Mer läsning

Annons