Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djur röntgas på nytt sätt

I februari installeras Europas första multiskiktsröntgen-maskin för djur på Djursjukhuset i Strömsholm.

Annons

– Det här innebär att vi kommer att kunna ställa betydligt bättre diagnoser för våra patienter, säger Martin Rapp, veterinär och ansvarig för bilddiagnostikavdelningen på djursjukhuset.

När djursjukhuset 2003 installerade sin enskiktsröntgen var man också pionjärer inom området.

– I dag skulle vi inte klara oss utan den, säger Martin Rapp.

Den nya röntgen kostar omkring 3 miljoner kronor, ungefär lika mycket som den gamla. Men till skillnad från den gamla som röntgade i ett skikt så röntgar den nya i 40. Dessutom går processen betydligt fortare,

– Utvecklingen har ju gått fantastiskt snabbt inom det här området under de senaste åren. Men den datamängd som man samlar in kan användas på många olika sätt. Framför allt kan man titta på mindre strukturer i en kropp som till exempel blodkärl, berättar Martin Rapp.

En annan fördel är att man förhoppningsvis kan minska användandet av lugnande medel på de djur som ska röntgas. Att ge ett djur lugnande medel är alltid en risk.

Den nya röntgenmaskinen kommer först och främst att användas till smådjurs-klinikens hundar och katter. Men eftersom maskinen klarar upp till 200 kilo skulle man även kunna röntga till exempel ett föl.

– Det är ju inte bara vikten som utgör en begränsning, utan det hål som patienten ska in i, säger Martin Rapp.

Annons