Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dör hellre än avvisas

På natten mot tisdagen skulle 16-årige Mohamed Ali hämtas av polis för att skickas till Italien. Men avvisningen fick avbrytas efter det att pojken försökt ta sitt liv inne på sitt rum på boendet i Hallstahammar.

Annons

Under tre dagars tid hade den 16-årige afghanske pojken Mohamed Ali vägrat att äta och dricka i protest mot att han skulle avvisas till Italien.

Personalen på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Hallstahammar hade gjort sitt yttersta för att ge Mohamed mentalt stöd att klara av situationen han befinner sig i.

Klockan tre på natten mot tisdagen var det bestämt att tre poliser skulle hämta honom på boendet för transport till Arlanda flygplats. Därifrån skulle resan fortsätta till Italien. Men sent på måndagskvällen meddelades polisen om att avvisningen inte skulle kunna genomföras.

Vid halvtiotiden på kvällen försökte Mohamed ta sitt liv genom att skära upp sina armar. När sjukvårdspersonalen kom till hans rum hade han låst om sig, och försökte in i det sista att hindra dem från att stoppa hans blödningar.

Personalen tyckte sig inte ha sett några tecken på att pojken skulle vara självmordsbenägen.

– Jag försökte ta mitt liv. Om jag avvisas kan jag lika gärna dö, säger han med sorg i rösten.

En anställd vid flyktingboendet agerar tolk åt pojken, som via sina gode man Lars Laxberg har uttryckt önskemål om att få prata med en journalist.

– Jag hoppas att ni genom mig kan sätta ljus på den här viktiga frågan.

Han beskriver situationen för flyktingar i Italien som mardrömslik.

– Det är lika illa som att vara i Afghanistan. Många av de som har fått uppehållstillstånd där lever på gatorna.

Mohamed undrar vad det är han har gjort som gör att han inte tillåts stanna i Sverige.

– Jag har varit tio månader i Sverige och upplevt lugn och ro. Jag har gått i skolan, lärt mig en del svenska och försökt integrera mig så gott det går i det svenska samhället. Jag förstår inte varför jag inte ska kunna få leva här på samma villkor som alla andra.

Han säger att han inte har någon släkt kvar i Afghanistan, och han minns inte heller hur länge sedan det var han var där senast.

– Jag bestämde mig för att fly därifrån när min pappa dödades i kriget.

Som så många andra afghaner gjorde han resan till Iran, för att därefter på illegal väg ta sig in i Italien. Han säger att han där tvingades lämna fingeravtryck, och att det är detta fingeravtryck som ligger till grund för att det är Italien som räknas som hans första asylland.

– De som inte lämnade fingeravtryck där nere får vara kvar i Sverige. Det känns orättvist.

På boendet har man fått en försäkran från den svenska polisen om att det italienska migrationsverket står redo att ta emot Mohamed vid en avvisning.

Mohamed Ali och hans gode man Lars Laxberg har överklagat avvisningsbeslutet flera gånger, senast till kammarrätten.

På boendet för ensamkommande flyktingbarn i Hallstahammar bor i dagsläget tio barn. Det här är det första fallet av avvisning. Vad som händer nu är oklart.

– Polisen säger att avvisningsbeslutet står fast. Men det finns inte något nytt datum för verkställande av beslutet, säger Mohameds gode man Lars Laxberg.

Annons