Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr pendling upprör Thorell

”Man kan skylla allt på SJ för det här, men orsakerna är faktiskt politiska beslut.”

Annons

Det säger riksdagsmannen Olle Thorell (S) från Surahammar som själv är en av dem som drabbas när samarbetet mellan Tågkompaniet och SJ upphör i februari när det gäller månadskort och andra biljetter. Det betyder en fördyring på många hundralappar som VLT berättade förra lördagen.

Den politiska bakgrunden är regeringens och riksdagens beslut om att avreglera hela tågmarknaden vilket gör att flera tågbolag kan konkurrera på samma linje. Tanken var att det skulle göra biljettpriserna billiga.

– Jag tror att de borgerliga, som vanligt, inte har insett alla de konsekvenser det här får, säger Olle Thorell som nu tänker ta upp saken genom en fråga eller en interpellation till kommunikationsminister Åsa Torstensson (C).

– På det lokala planet kämpar man för att göra så mycket som möjligt för att folk ska åka kollektivt. I Surahammar så har vi ju jobbat fram servicelinjen, Brukslinjen och den ökade busstätheten till Västerås. Nu grusar ju regeringsmajoriteten det vi har gjort.

– Jag har många bekanta som arbetspendlar till Stockholm från Surahammar och Hallstahammar som börjat prata om att börja åka bil i stället. Det är billigare för dem.

Den röd-gröna oppositionen har lovat att riva upp beslutet om avregleringen när de får regeringsmakten.

– Jag är minst av allt en monopoltaliban och är klart medveten om att det inte alla gånger var bra när socialdemokraterna styrde över tågtrafiken. Men det här är inte en avreglering som behövs, säger Olle Thorell.

Mer läsning

Annons