Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 47 år av förväxlingsrisk – i vår får gator i Hallstahammar och Kolbäck nya namn

Förväxlingsrisken har funnits sedan Hallstahammar och Kolbäck slogs ihop till en kommun 1971. Nu, 47 år senare, ska tio gator med samma namn i de bägge tätorterna till slut få byta namn.

Annons

Förväxlingsrisken är uppenbar och namndubletterna har till och med klassats som en säkerhetsrisk – 112-personal riskerar att i värsta fall åka till fel Prästgårdsgatan som finns både i Kolbäck och i Hallstahammar.

Namnändringen kommer att genomföras under första kvartalet 2018.

De gator som omfattas av namnbytet är:

Hantverkaregatan, Idrottsvägen, Kapellgatan, Lyckovägen, Prästgårdsgatan, Strandvägen, Vikingagatan, Villagatan, Västeråsvägen och Ängsvägen.

Principen är att gatorna och vägarna i Hallstahammar får tillägget Norra före nuvarande gatunamn, exempelvis Norra Prästgårdsgatan, och i Kolbäck kommer motsvarande gata att heta Södra Prästgårdsgatan.

Läs mer: De måste byta adress när gatunamn ändras

Hallstahammars kommun kommer under februari/mars nästa år att anmäla till Lantmäteriet vilka fastigheter som fått ny adress, skicka ut bekräftelse till fastighetsägarna när anmälan till Lantmäteriet har skett, byta ut gatuskyltar och ändra kartor och annan information där Hallstahammars kommun är avsändare.

Fastighetsägare måste själva underrätta eventuella hyresgäster, arrendatorer och andra som berörs av namnändringen och påminna dem om att de anmäler adressändringen till Skatteverket.

Omkring 300 adressater i Hallstahammar och Kolbäck berörs av att gatorna döps om.

Mer läsning

Annons