Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-politiker åtalas - slogs med poliser

Den före detta sverigedemokratiska kommunpolitikern i Hallstahammar, Jan Björklund, åtalas för vapenbrott och våldsamt motstånd.

Annons

Det var lördagen den 27 augusti förra året som polisen stoppade Jan Björklund på parkeringen utanför Coop. Det som fick poliserna att stoppa Björklund var hans märkliga beteende i bilen. Han vred och vände på sig medan han körde.

Polisen och Björklunds ¿version om vad som hände på parkeringen är likartad. Där-emot anger Björklund andra motiv till sitt beteende än polisens tolkningar och misstankar.

Enligt polisen uppträdde Jan Björklund aggressivt verbalt, och gav ett oförutsägbart och obehagligt intryck.

– Känslan jag fick var att han försökte dra ut på tiden på grund av något, berättar en av poliserna.

När Björklund, efter att han ha blivit ombedd att visa körkortet, lutade sig in i bilen och började rota runt bland saker, upptäckte en av poliserna att han hade en revolver i ett hölster kring midjan. Revolvern visade sig senare vara skarpladdad.

Poliserna, som kände att de inte riktigt visste var de hade Björklund, kopplade ett grepp på honom. Men Björklund slet sig loss och började fäkta med armarna. En av poliserna sprayade Björklund med pepparspray i ansiktet. Björklund tog sig för ansiktet och gick ned på knä. Han förblev knästående, trots att han blev tillsagd att ligga ned med armarna ut från kroppen.

En av poliserna drog då sitt vapen och hotade att skjuta ett varningsskott om Björklund inte gör som han blir tillsagd. Efter ett tag försåg de honom med handfängsel och körde honom till polisstationen.

Björklund vill inte kommentera polisens uppgifter eller åtalet mot honom för VLT. Men i förhör har han förnekat brott och förklarat sitt dåliga humör med att han haft mycket problem med myndigheter tidigare.

Han nekar till att han skulle ha försökt komma åt sitt vapen. Däremot har han försökt hålla för revolvern med armen för att ingen obehörig skulle komma åt det. Att han slet sig loss från polisernas grepp berodde på att han ¿ville visa att det var ett tävlingsvapen han bar på och inget annat.

En upphöjning med en kantsten i gatan gjorde att han inte la sig ner på marken med armarna ut mot kroppen, så som han blev tillsagd.

På en punkt medger dock Björklund att han gjort fel. Han borde ha gjort patron ur när han lämnade skjutbanan där han tillbringade timmarna innan han greps. Men han hade glömt bort tiden, var stressad och skyndade hem.

Björklund åtalas också för vapenbrott eftersom han innehaft en pistol utan att ha rätt till det. Han var vid tidpunkten för de misstänkta brotten ungdomsansvarig och materialförvaltare i Hallstahammars pistolklubb, men har nu lämnat dessa uppdrag. Han är dock fortfarande medlem i pistolklubben.

Jan Björklund satt i Hallstahammars fullmäktige som ledamot för Sverigedemokraterna mellan 2002 och 2010.

Annons