Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expolitikern från SD friades i rätten

Åklagaren yrkade på fängelse för Jan Björklund. Men tingsrätten väljer att fria expolitikern så väl från vapenbrott som från våldsamt motstånd.

Annons

Det var den 8 september förra året som den före detta SD-politikern var på väg hem från skytteklubben. En polispatrull ute på rutinuppdrag tyckte att Björklund i bilen framför betedde sig konstigt,

De valde att följa efter honom till parkeringsplatsen vid Coop, där han stannade och klev ur bilen.

I samband med att Björklund ombads blåsa i en alkomätare upptäcktes det att Björklund var beväpnad med en pistol.

I tumultet som uppstod drog en av polismännen sitt tjänstevapen medan den andra sprejade Björklund med pepparsprej. Senare gjordes det en husrannsakan hemma hos Jan Björklund där man fann ett flertal vapen, varav ett som han inte hade licens för. Det är detta vapen som åtalspunkten om vapenbrott har handlat om.

Det är ett vapen som han som han i egenskap av vapenansvarig i skytteklubben förvarade i bostaden på uppdrag av klubben. Björklund hävdar att han undersökte vapnet när han fick det, bedömde det som oanvändbart och sedan har glömt bort vapnet under många år. Det är också en förklaring som tingsrätten har ansett vara trovärdig. Bland annat därför frias Björklund på denna åtalspunkt.

När det gäller åtalspunkten våldsamt motstånd anser tingsrätten att polisernas vittnesmål inte motsäger Jan Björklunds berättelse. Och enligt Björklund så var hans agerande vid parkeringsplatsen reflexmässigt snarare än uppsåtligt.

Tingsrätten anser att det inte kan anses vara ställt utom rimligt tvivel att Björklund gjort sig skyldig till brott och väljer därför att fria honom även på denna åtalspunkt.

Annons