Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vård för knark i magarna

Det blir olika former av vård för de två män som genom att svälja kapslar med narkotika försökte smuggla in den via Skavsta flygplats.

Annons

Det var i slutet av förra året som den då 20-årige Hallstabon och den 19-årige västeråsaren togs av tullen på Skavsta flygplats när de kom med ett flygplan från Malaga i Spanien.

Vid en närmare undersökning visade det sig att de båda männen hade magarna fulla av narkotika. Hallstabon hade 116 kapslar med cannabis. Varje kapsel vägde 5 gram. Västeråsaren hade 129 kapslar. Det blev närmare 1,2 kilo cannabis tillsammans.

I rättegången hävdade de båda männen att de på var sitt håll kom på idén att ta med sig narkotika hem till Sverige, utan att prata med den andra om det.

Västeråsaren har varit lite mer detaljerad i sin berättelse och berättade att han betalade 1 500 Euro (knappt 14 000 kronor) för cannabisen.

Båda männen hävdade också i förhandlingen att narkotikan var tänkt att användas för eget bruk. Hallstabon beräknade att de 116 kapslar han de svalt skulle räcka i ett halvår.

De båda har erkänt att de tänkte smuggla in narkotikan, men hävdade de bara borde dömas för den mängd av narkotika som de själva fört in i sina kroppar och inte för den sammanlagda mängden.

Det här köper tingsrätten efter visst tvekande.

– Påståendena om att de inte kände till att den andre hade köpt och svalt samma sorts narkotika är inte särskilt sannolikt, skriver rätten och konstaterar att den utredning som gjorts inte når upp till att det är ställt utom allt rimligt tvivel att de båda männen har gjort det hela i samförstånd. Att bara anta att de borde ha känt till varandras förehavanden räcker inte.

Utredarna har dessutom missat att läsa upp och fått förhören godkända av männen. I ett av förhören medger Västeråsaren att han och Hallstabon gjort det hela gemensamt och varit i Marocko för att köpa narkotikan.

När det gällde straffet så konstaterar rätten att det i normala fall borde var fråga om flera månaders fängelse för de båda männen. Men man anser att det finns skäl för andra påföljder eftersom båda var under 21 år när brottet begicks och innehavet av narkotikan var för eget bruk.

Västeråsaren är sedan en tid omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU) och rätten anser att han därför ska dömas till ungdomsvård. Normalt skulle han ha fått fem månaders fängelse.

Hallstabon borde ha fått tre månaders fängelse, men rätten finner att det finns skäl för att döma honom till skyddstillsyn med föreskrift om att genomgå narkotikaavvänjande behandling samt annan programverksamhet som frivården finner lämplig.

Domen kan överklagas inom tre veckor.

Mer läsning

Annons