Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler chefer i Sura

Dålig helhetssyn och för mycket ansvar på för få personer. Det är en struktur som Surahammars kommun vill ändra på genom att tillsätta fler chefer.

Annons
Vill smörja de kommunala hjulen. Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) vill, tillsammans med övriga i kommunstyrelsen, tillsätta fler chefer i Surahammar för att få en bättre fungerande kommunorganisation.foto: peter jaslin/arkiv

Det är kommunstyrelsen som har tagit fram ett förslag på ny ledningsorganisation i kommunen.

– Vi har ju fått en del kritik från revisorerna om att det är dålig styrning och dålig uppföljning. Jag kanske inte håller med om allt men till stora delar har de nog rätt, säger kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S).

För att blidka revisorerna menar kommunstyrelsen att en kommunchef bör anställas, som ska leda hela kommunens arbete. Närmast under kommunchefen ska fem chefer finnas: en kanslichef, en chef för utbildning, en chef för vård/omsorg, en chef för tekniksidan och en chef för fastigheter.

– Vi behöver få in ett tydligare koncerntänk i kommunen. Därför vill vi ha en kommunchef och genom att chefer för kommunala bolag ska ingå i den nya ledningsorganisationen kan vi fläta ihop kommunen bättre.

Förutom kommunchefen innebär det nya förslaget i praktiken ytterligare en ny chef i och med att man delar på ansvaret för vård/omsorg och undervisning – ett ansvar som i dag till fullo ligger på Kurt Haraldsson.

– Jag börjar närma mig pensionsåldern och lär väl inte jobba så många år till. Därför vill jag inte uttala mig om hur framtidens organisation ska se ut men nog finns det att göra för två chefer. Fast man är inte ensam. Jag har haft ett bra samarbete med både rektorer och områdeschefer.

– Men det är sant som står i förslaget, att det ställs högre och högre krav. Sen väntar också stora utmaningar inom främst äldreomsorgen, säger han.

Fler chefer innebär högre lönekostnad för kommunen, erkänner Britt-Inger Fröberg.

– Helt klart men hur mycket kan jag inte sia om. Men det tror jag hur som helst att vi får tillbaka med bättre styrning och tydligare helhetsbild.

Hon menar att den nya organisationstanken förekommer på många håll runt om i landet.

– Det är snarare så att vår nuvarande modell, med förhållandevis få chefer som ansvarar över mycket, är ovanlig. Vi har en ganska tunn ledning.

Vad innebär den nya tänkta organisationen för er politiker?

– Vi kommer att kunna ha en bättre överblick och följa kommunens arbete på ett tydligare sätt.

Förslaget ska nu förhandlas med fackliga organisationer och när det är avklarat ska frågan upp för beslut i fullmäktige.

– Jag kan inte bedöma hur lång tid det tar. Det är inte heller säkert att vi inför allting på en gång men det är så här vi vill att det ska se ut så småningom, säger Britt-Inger Fröberg.

Förslag till ny organisation

Huvudansvaret för kommunen är tänkt att ligga på en kommunchef. Närmast under denne finns fem chefer i förslaget: undervisning, vård/omsorg, fastigheter, teknik samt en kanslichef.

I dag finns en kanslichef, en chef för undervisning/vård/omsorg, en personalchef samt en ekonomichef och dessa utgör också ledningsgruppen.

Utanför denna finns cheferna för de kommunala bolagen.

Annons