Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket vatten i kanalen 

Strömsholms kanal stängd ännu en vecka enligt beslut på tisdagsmorgonen på grund av alltför höga vattenflöden.

Annons

Nytt beslut väntas på måndag 23 juli.

Flödet var i dag på morgonen 60 kubikmeter per sekund och antas öka något under dagen då man måste släppa mer vatten från sjön Vässman i Ludvika. Acceptabla flödesnivåer för att öppna kanalen är 30-35 kubikmeter per sekund.

Det var den 9 juli som Kanalbolaget tvingades stänga kanalen för all båttrafik. Den främsta orsaken var det enorma regnandet framförallt i Dalarna. I orten Nyhammar där Strömsholms kanal börjar, kom det 120 millimeter regn under ett dygn.

Kulmen väntas nås i mitten av denna vecka. Nu tvingar alltså Kanalbolaget hålla kanalen stängd ännu en vecka. Upphör regnandet kan sannolikt kanalen öppnas i början av nästa vecka.

-Vi hoppas på det, säger Hasse Eriksson, VD på Strömsholms kanal AB. Han är mycket bekymrad över att tvingas stänga kanalen. Men det är en säkerhetsfråga för oss, säger han. De höga vattenflödena skapar starka strömmar som gör att de flesta båtar blir svåra att manövrera.

-Hittills har vi förlorat cirka 100.000 kronor bara på att kanalbåten inte kunna gå sina turer. Vi har 100 bokade passagerare under kommande helg. Men vi erbjuder ombokningar, konstaterar Hasse Eriksson, som hoppas att säsongen kan förlängas eftersom efterfrågan är så stor.

Men för folket i fritidsbåtarna kan väl inte säsongen förlängas?

-Nej, de flesta har sin semester i juli som normalt är vår högsäsong.

Hasse Eriksson vet ännu inte hur stora de ekonomiska förlusterna blir för kanalbolaget.

-Det vet vi först i höst, när vi kan summera säsongen, säger han

Lilian Haraldsson

Mer läsning

Annons